Jeugdgezondheids-zorg Bronckhorst Jaarverslag Bronckhorst 2023

Jaarverslag Bronckhorst

Van het team jeugdgezondheidszorg

Allereerst willen we starten met het uitlichten van de fijne samenwerking in ons team die we allen ervaren. Die vormt voor ons een hele goede basis voor effectieve zorgverlening. Bovendien hebben we positieve en constructieve contacten met zowel de gemeente als onze externe partners, die het afgelopen jaar op een waardevolle manier zijn versterkt. Deze verbeterde samenwerkingen en contacten zijn ten goede gekomen aan de zorg voor de gezinnen in de gemeente Bronckhorst.

Ons doel blijft onveranderd: "Voor ieder kind een route". We blijven streven naar zorg op maat, waarbij we ons richten op de specifieke behoeften van elk kind in elke situatie. Met andere woorden: "Ongelijk investeren voor gelijke kansen".

SUCCESERVARING

Een voorbeeld van een positieve ervaring deed zich voor bij een gezin waarvan het kind opvallende gedragskenmerken vertoonde. Als hulpverleners en ouders waren we zoekende naar de meest geschikte voorschoolse voorzieningen voor dit kind. We hebben samen met de ouders besproken tegen welke uitdagingen zij thuis aanliepen. Dankzij een nauwe samenwerking met de sociaal consulent van de gemeente konden we snel maatwerkoplossingen vinden, zonder de noodzaak van een uitgebreid traject van bijvoorbeeld Integrale Vroeghulp. Hierdoor vond het kind direct de juiste plek. Voor alle betrokkenen - het gezin, de jeugdverpleegkundige en de sociaal consulent - was deze vorm van samenwerking bijzonder waardevol. 
 

UITDAGINGEN

1. Multiproblemgezinnen
Het aantal multiproblemgezinnen en de complexiteit van hun problematiek neemt toe. De impact van het coronavirus heeft deze gezinnen zichtbaar getroffen. De verhoogde tijd thuis voor kinderen heeft nu gevolgen die aan de oppervlakte komen. Ook plaatst de energiecrisis deze gezinnen voor nieuwe uitdagingen, waarbij armoede toeneemt als gevolg.
Om deze kwesties aan te pakken, hanteren we een proactieve aanpak. We signaleren problemen tijdig, brengen het systeem in kaart en onderhouden nauwe banden met gezinnen. Daarnaast staan we in nauw contact met de sociaal consulenten van de gemeente. Deze aanpak resulteert in concrete acties, zoals het regelen van extra peuter- of kinderopvang, het opstarten van thuisbegeleiding in gezinnen, of het inzetten van zorg vanuit het sociaal team van de gemeente, andere instanties of onze eigen organisatie.

2.     Slaapproblemen
Een opkomend probleem is een toename van slaapproblemen bij kinderen. De aanpak van deze problematiek is complex; het is uitdagend om precies de oorzaken te achterhalen en te begrijpen hoe ouders onze adviezen toepassen. We ondersteunen ouders door goed naar hen te luisteren, doorvragen en overleggen met collega's om hen zo goed mogelijk te ondersteunen.

3.     Oekraïense vluchtelingen
Ook de zorg aan gezinnen uit Oekraïne is één van de uitdagingen in 2023, zie hieronder.
De zorg voor deze specifieke groep mensen vergt aanzienlijke tijd en inspanning. Vaak ontbreken contactgegevens, en het verkrijgen van vaccinatiegegevens is een uitdaging vanwege verschillen tussen Nederlandse en Oekraïense systemen. Wat deze groep onderscheidt van andere vluchtelingen is dat Oekrainers vaker ook nog contact zoeken met artsen in Oekraïne. Daardoor ervaren ouders verschillen in de adviezen die hier worden gegeven ten opzichte van hun Oekraïense hulpverleners. De zorg voor deze gezinnen is complex, en tegelijkertijd ook uitdagend en bevredigend. 

KINDERTAALCOACH

De kindertaalcoach is een succes voor gezinnen waarin thuis een andere taal wordt gesproken. Het afgelopen jaar hebben we dit regelmatig toegepast, wat waardevol is gebleken voor verschillende aspecten binnen het gezin, zoals inburgering, het opbouwen van een sociaal netwerk en verbetering van spraak- en taalvaardigheden.

Daarnaast hebben we de Boekstartcoach geïntroduceerd op het consultatiebureau. Deze coach bevordert het belang van voorlezen en draagt bij aan een betere ontwikkeling van spraak en taal. Op deze manier streven we ernaar om de taalontwikkeling van alle kinderen te stimuleren, aangezien we constateren dat dit een aandachtspunt is.

NIEUWE ONTWIKKELINGEN

Dit najaar zijn we gestart met de griepvaccinatie voor zwangeren. 
Ook houden we ons bezig met verduurzamen. We hebben een Green Team binnen Yunio, dat vanuit de werkvloer is ontstaan met als doel ook beter voor de planeet te zorgen voor de toekomst. We scheiden ons afval nog beter en voorkomen afval door ouders hun eigen doeken mee te laten nemen. Dat zijn voorbeelden van de eerste kleine, maar belangrijke stappen naar een duurzamere wereld in de toekomst. 

PRETTIGE SAMENWERKING OUDERS

Onze samenwerking met ouders ervaren we als prettig en constructief. Dit vormt een waardevolle samenwerkingsrelatie om het beste in het kind naar boven te halen. We willen om deze reden ook graag laagdrempelig benaderbaar zijn en blijven. Zo kunnen ouders ons gemakkelijk  bereiken via Whatsapp en de e-mail. Zij maken hier dan ook graag gebruik van!

% Bereik
% Non Bereik
98.83%
1.17%