Rijksvaccinatie-programma Jaarverslag Bronckhorst 2024

Ontwikkelingen Rijksvaccinatieprogramma

Maternale Griepvaccinatie
Pasgeboren baby's lopen een verhoogd risico op ernstige gevolgen van griep, zoals ziekenhuisopname. Wanneer de moeder tijdens de zwangerschap de griepprik ontvangt, vermindert dit direct het risico op griep voor de pasgeborene en biedt het ook bescherming voor de zwangere vrouw. Vanaf het najaar van 2023 biedt Yunio de maternale griepvaccinatie aan alle zwangere vrouwen aan gedurende het griepseizoen (van half oktober tot eind maart).

Rotavirusvaccinatie
Het rotavirus is een zeer besmettelijk virus dat vooral jonge kinderen treft en hevige diarree, braken en koorts kan veroorzaken. Dit kan leiden tot uitdroging waarvoor soms ziekenhuisopname nodig is. Sinds 2024 is de rotavirusvaccinatie opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) en wordt het aangeboden aan alle kinderen die vanaf 1 januari 2024 geboren zijn. Het vaccin wordt oraal toegediend rond de leeftijd van 8 weken en 3 maanden.

RVP-Schemawijzigingen
Per 2025 wordt het RVP-schema aangepast aan de meest recente wetenschappelijke inzichten, zodat vaccinaties op de meest optimale tijdstippen worden aangeboden en kinderen beter en langer beschermd zijn. Voor Yunio betekent dit dat kinderen geboren vanaf 2022 de tweede BMR (bof, mazelen, rode hond) vaccinatie tussen de 2,5 en 3,5 jaar ontvangen, in plaats van de eerdere leeftijd van 9 jaar. Daarnaast krijgen kinderen geboren vanaf 2024 een vaccinatie tegen DKTP (difterie, kinkhoest, tetanus en poli), haemophilus influenza type b, hepatitis B en pneumokokken bij 12 maanden, in plaats van de vorige toediening bij 11 maanden. Voor kinderen geboren vanaf 2021 geldt dat zij de DKTP-vaccinatie op 4 jaar niet meer door Yunio ontvangen; zij krijgen een DKT (difterie, kinkhoest, tetanus) vaccinatie rond de leeftijd van 5 jaar door de GGD.

De recente wijzigingen in het vaccinatieschema hebben extra inspanningen van Yunio gevraagd. Deze aanpassingen beïnvloeden de planning van contactmomenten. Zo is het contactmoment dat voorheen plaatsvond op 11 maanden, verschoven naar 12 maanden. Daarnaast worden sommige kinderen niet langer op 3 jaar en 6 maanden, maar al op 3 jaar en 4 maanden gezien.

Deze veranderingen roepen bij gezinnen regelmatig vragen op. Om hen goed te informeren, heeft het RIVM de publiekscampagne ‘Nu nog beter beschermd’ gelanceerd. Ook binnen Yunio besteden we veel aandacht aan heldere communicatie en begeleiding. We zorgen ervoor dat ouders de juiste informatie krijgen en ondersteunen hen zo goed mogelijk in het vaccinatieproces.

RS-virus
Het Respiratoir Synctieel Virus (RS-virus) is het meest voorkomende verkoudheidsvirus bij kinderen, vooral in de wintermaanden. Bij de meeste kinderen leidt het virus enkel tot verkoudheid, maar bij baby’s kan het ernstige ziekte veroorzaken, zoals benauwdheid door een ontsteking van de kleine luchtwegen (bronchiolitis) of longontsteking. Dit kan leiden tot ziekenhuisopname. De Gezondheidsraad heeft geadviseerd om alle baby's in Nederland in hun eerste levensjaar een RSV-prik aan te bieden. Het streven is om deze prik vanaf het najaar van 2025 op te nemen in het RVP. Yunio heeft de voorbereidingen getroffen om de RSV-prik in de toekomst aan te bieden.