Van het team jeugdgezondheidszorg
Top 3 Problemen
1. Taal- en cultuurbarrières bij buitenlandse gezinnen:
De instroom van buitenlandse gezinnen, voornamelijk uit Syrië, heeft geleid tot aanzienlijke uitdagingen in de zorgverlening. Deze gezinnen brengen vaak unieke culturele perspectieven en opvoedmethoden mee, die kunnen botsen met de Nederlandse zorgstandaarden. Een voorbeeld is overgewicht, wat in sommige culturen als ‘gezond’ wordt ervaren.
De taalbarrière bemoeilijkt de communicatie, wat soms resulteert in misverstanden en onvolledige opvolging van zorgadviezen. Ook komt het voor dat er geen geld is om zorg in te kopen, zoals lactatiekundige zorg. Daarnaast krijgt deze doelgroep vaker SMI (Sociaal Medische Indicatie)- of VVE (Voor- en Vroegschoolse Educatie) indicaties, omdat de draaglast de daadkracht overstijgt of er sprake is van taal- of ontwikkelingsachterstand.
Ons team besteedt veel extra tijd aan het uitleggen van basiszorgprincipes, vaak met behulp van tolken en vertaalapps. Dit vraagt om een grote mate van culturele sensitiviteit en aanpassing van de gebruikelijke zorgbenaderingen.
2. Toename van overgewicht bij kinderen:
Overgewicht bij kinderen is een groeiende zorg, met duidelijke verschuivingen in eetgewoonten door onder andere het gebruik van bewerkt voedsel. Ouders geven vaak troostvoeding, zoals borst- of flesvoeding, als reactie op huilen of vaccinaties, wat bijdraagt aan de ontwikkeling van emotie-eten. Deze gewoonte kan op de lange termijn leiden tot overgewicht. Het bespreken van overgewicht met ouders is gevoelig, vooral wanneer ouders zelf kampen met gewichtsproblemen of andere culturele opvattingen hebben. Het team in Bronckhorst probeert dit probleem aan te pakken door intensieve voorlichting tijdens consulten en het monitoren van groeicurves, maar het is een ingewikkeld om te buigen probleem.
3. Kritische en minder flexibele ouders:
Er is een duidelijke toename van mondigheid onder ouders, wat zich vertaalt in een kritische houding ten opzichte van standaard zorgprotocollen. Daarnaast zorgt de drukke levensstijl van veel gezinnen ervoor dat het plannen van afspraken uitdagender wordt. Veel ouders vinden het ook lastig om zichzelf op de tweede plaats te zetten na de komst van een baby. Ze proberen hun bestaande ritme en sociale activiteiten te behouden, wat de zorg voor het kind uitdagend maakt.
Trends en ontwikkelingen
Bereikbaarheid
Ouders waarderen de laagdrempeligheid van de bereikbaarheid met de jeugdverpleegkundigen via de WhatsApp. Hoewel we dat natuurlijk al lange tijd doen, blijft het voor ouders fijn dat onze zorg zo toegankelijk is.
Vaccinaties
Een opvallende verschuiving was de tijdelijke toename van vaccinatie weigering in de eerste helft van 2024, die later in het jaar weer afnam. Dit weerspiegelde een breder maatschappelijk debat over vaccinaties. De mazelenuitbraak in 2024 leidde tot vragen en verzoeken om eerder te komen vaccineren.
Ook het veranderende RVP is op dit moment een van de onderwerpen waar veel vragen over gesteld worden. De veranderingen in het vaccinatieschema vragen extra alertheid bij professionals.
Voor ieder kind een route
Wij leggen de nadruk op de individuele zorgbehoeften van gezinnen. Zo wordt er bij een moeder die al meerdere kinderen heeft en weinig zorgbehoefte heeft, juist maatwerk geleverd door bijvoorbeeld minder frequent contact te hebben, terwijl bij andere ouders, zoals onzekere moeders of kinderen met een grotere zorgbehoefte, extra aandacht wordt besteed en de zorg op maat wordt aangeboden. Daarmee geven wij invulling aan de overtuiging om ongelijk te investeren voor gelijke kansen.
Pilotprojecten en samenwerking:
- De pilot met het nieuwe Ouderdossier voor vaccinaties is succesvol afgerond, waarbij het proces van vaccineren, met name bij de 22 wekenprik, nu goed werkbaar is.
- In Bronckhorst is een pilot gestart voor de overdracht van informatie van het consultatiebureau naar de interne begeleider (IB’er) op school. Dit zorgt voor een snelle overdracht van kinderen op school en is positief voor zowel ouders als professionals, als ook de GGD.
- De samenwerking met de BoekStart coach vanuit de bibliotheek is een succes. Ouders waarderen het aanbod van boeken voor hun kinderen en melden zich vaker aan bij de bibliotheek.
No Show
In Bronckhorst wordt 'No show' (het niet verschijnen op afspraken) zelden als een significant probleem ervaren. De meeste gezinnen blijven goed betrokken bij de zorg.
Statushouders
De zorg voor statushouders, vooral gezinnen uit Syrië en Afrika, vraagt om maatwerk. Deze gezinnen hebben vaak te maken met trauma’s en aanpassingsproblemen in hun nieuwe omgeving. De zorg voor deze gezinnen kost veel tijd. Wij werken nauw samen met het Sociaal Team en zetten extra middelen in, zoals thuisbegeleiding en/of Kindertaalcoach, om de integratie en de ontwikkeling van het kind (en het gezin) te ondersteunen.
Casus: Borstvoeding en culturele obstakels
Een moeder met een groot gezin werd tijdens een huisbezoek geobserveerd door een jeugdverpleegkundige. Het bleek dat haar pasgeboren baby niet groeide en bij nader onderzoek werd zichtbaar dat het kindje nauwelijks uit de borst dronk. De moeder stond echter vast in haar overtuiging dat ze alleen borstvoeding wilde geven. Ondanks de aanbeveling om bij te voeden, weigerde ze dit. Ze bood de borst slechts vier keer per dag aan, terwijl het kind eigenlijk acht voedingen nodig had.
De moeder had het erg druk met haar grote gezin. Hierdoor werd het kind vaak gedwongen te wachten op de voeding, wat leidde tot veel huilen. De taalbarrière maakte het extra lastig om de urgentie van de situatie over te brengen. Na uitgebreid overleg, met behulp van een tolk, begreep de moeder uiteindelijk de ernst van de situatie. Ze stemde uiteindelijk in met bijvoeding.
We zien in dit soort casussen het belang van geduld en sensitief handelen in de zorg terug. Dit leidde tot een oplossing die zowel de gezondheid van het kind als het respect voor moeders waarden waarborgen.