Jeugdgezondheids-zorg Zutphen Jaarverslag Zutphen 2024

Van het team jeugdgezondheidszorg

Top 3 Problemen

1. No show:
Een grote uitdaging in Zutphen is het hoge aantal 'No show'-gevallen, dat vooral voorkomt bij gezinnen met complexe en/of meervoudige problematiek. Deze afwezigheid zonder bericht leidt tot inefficiënties in de zorgplanning en hindert de continuïteit van zorg. De betrokken gezinnen kampen vaak met een combinatie van mentale gezondheidsproblemen, financiële onzekerheid, en instabiele gezinssituaties, zoals vechtscheidingen, wat het voor hen moeilijk maakt om aan afspraken te voldoen. 

2. Multi-problematiek binnen nieuwkomersgezinnen:
We signaleren in Zutphen een toename van gezinnen met multi-problematiek. Deze gezinnen hebben niet één enkel probleem, maar een scala aan onderling verweven uitdagingen. Dit varieert van depressies bij ouders tot relationele conflicten en economische problemen. Deze situaties vereisen een allesomvattende benadering, waarbij jeugdverpleegkundigen vaak moeten optreden als coördinator tussen verschillende hulpdiensten en instanties om passende ondersteuning te bieden. 

3. Schoolrijp
Steeds vaker blijkt dat kinderen niet schoolrijp zijn wanneer ze vier jaar oud zijn, met name door taal- of cognitieve achterstanden. We zien daar ook vaak een afwachtende houding van ouders. Dit kan er soms toe leiden dat kinderen pas later naar school gaan, wat hun ontwikkeling verder vertraagt. Het is belangrijk om in samenwerking met scholen en ouders tijdig ondersteuning te bieden om te zorgen voor een goede start in het onderwijs. En uiteraard is er dan altijd een warme overdracht naar de GGD.

Trends en ontwikkelingen

Er zijn merkbare verschuivingen in de wensen van ouders. Ouders zijn assertiever geworden en voelen de ruimte om dit met ons te bespreken. De toegenomen assertiviteit  van ouders stimuleert open gesprekken over de behoeften van kinderen en bevordert de samenwerking rondom de beste zorg. Toch kunnen bepaalde onderwerpen nog steeds leiden tot uitdagende gesprekken tussen ouders en professionals. Voor ieder kind een eigen route. 

Daarnaast is er een verschuiving in de prioriteiten van ouders, die in toenemende mate zelf bepalen of ze wel of niet naar het consultatiebureau willen komen. Deze verandering sluit aan bij een bredere maatschappelijke trend, waarin ouders kritischer zijn geworden, mede door het debat rondom vaccinaties en het vertrouwen in gezondheidsinstanties zoals het RIVM. Dit maakt het voor zorgprofessionals steeds belangrijker om met tact en creativiteit te communiceren, zonder te veel druk uit te oefenen. Het behouden van contact met gezinnen vereist een zorgvuldige balans tussen het geven van advies en het respecteren van de autonomie van ouders.

 

No Show

Het probleem van 'No show' wordt niet alleen toegeschreven aan de complexiteit van de gezinsproblematiek, maar ook aan een verschuivend perspectief van ouders op de waarde van afspraken bij het consultatiebureau. Dit vraagt om een meer flexibele en empathische aanpak van het team, waarbij geprobeerd wordt pro actief met ouders in contact te blijven.

Statushouders

De zorg voor statushouders in Zutphen brengt unieke uitdagingen met zich mee. Veel gezinnen die uit een AZC komen, kampen met ernstige trauma’s en worstelen met integratie in de samenleving. In deze gezinnen zien wij bijvoorbeeld geregeld hechtingsproblematiek. Dit vraagt om intensieve begeleiding en maatwerk. De taalbarrière vormt daarnaast een constante uitdaging, waardoor we vaak creatieve oplossingen moeten zoeken, zoals het gebruik van vertaalapps en extra huisbezoeken om het contact met deze gezinnen te behouden. Daarbij maken we gebruik van de inzet van InHuis Steungezinnen of Home-Start. 

Casusbeschrijving: Vertrouwen aan een dunne draad

Een indrukwekkende casus uit onze praktijk betreft een moeder die na een ongeplande zwangerschap en de verlating door haar partner te kampen kreeg met psychische uitdagingen. Haar gevoelens van angst en overweldiging en haar beperkte netwerk maakten het lastig om goed voor haar kindje te kunnen zorgen. Dankzij een nauwe samenwerking van moeder en de JGZ en de inzet van aanvullende professionele hulp lukte het moeder geleidelijk aan om haar leven geleidelijk weer op de rails te krijgen. "Deze casus illustreert het belang van vertrouwen tussen ouders en de JGZ en daarmee de mogelijkheid voor tijdige en adequate ondersteuning van ouders die moeite hebben met de zorg voor hun kind(eren)."

Peutermonitor

De Peutermonitor is een belangrijk instrument voor het volgen van de aangeboden VVE interventie voor jonge kinderen. Aangezien we recent zijn gestart, hebben nog niet alle ouders toestemming gegeven, waardoor de informatie nog niet volledig is.
Voor nieuwe indicaties is dit correct geregeld. Ook voeren we gesprekken met de gemeente om de VVE indicatie te verschuiven van 2,5 jaar naar 2 jaar waardoor kinderen eerder in aanmerking kunnen komen voor deze hulp. In januari 2025 is een evaluatie van de Peutermonitor gepland. 

% bereik
% non-bereik
97.52%
2.48%