De beweging #Opladers
Wat- het resultaat (tellen& vertellen) Aalten
In Aalten heeft #Opladers steeds meer bekendheid gekregen. Er wordt een verbinding gezocht en gevonden met netwerkpartijen. Boekjes en Babbels is in Dinxperlo opgestart en nu een extra ontmoetingsplaats voor ouders en kinderen. Er is een (gratis) sportactiviteit voor moeders met kinderen waar moeders naartoe kunnen die dat normaal gesproken niet zo snel zouden doen. Voor de hele gemeente Aalten is online Community KOOS opgericht door en voor ouders: Kind en Ouder Ontmoeten Samen. Dit initiatief heeft al 90 leden en als doel om elkaar te ontmoeten op bestaande en nieuwe ontmoetingsplekken. Daarnaast is het een vraagbaak en marktplaats voor ouders.
Er zijn verschillende nieuwe initiatieven, maar er wordt vooral veel aansluiting gezocht bij bestaande. Veel ouders zijn geholpen met het opbouwen van een netwerk en de aanjager helpt ouders de drempel over om met andere ouders in contact te komen. Daarnaast wordt er in gesprekken met ouders op de opvang, scholen en ontmoetingsplekken bewustwording gecreëerd bij ouders om hulp te bieden.
Om bovenstaand te realiseren werkt #opladers samen met verschillende organisaties en professionals (stakeholders): Welzijnswerk (Figulus), bibliotheek Achterhoekse Poort, Ondersteuningsteam, onderwijs, kinderopvang en consultatiebureau en maatwerk (Yunio).
Wat- het resultaat (tellen& vertellen) Lochem
#Opladers Lochem werkt samen met elf scholen en kinderopvang. Er zijn zeven (nieuwe) initiatieven voor ontmoeting: ouder en kind café De Huiskamer (tal van ouder en kind en ouder activiteiten), De Huiskamer app, online platform Lochemse Mama´s/festival, consultatiebureau Yunio, Bij de Bieb (Boekjes & Babbels), het #Opladers cafe Eefde/Gorssel en de Ouders voor Eefde/Gorssel groepsapp. Uit deze ontmoetingsmomenten en de samenwerking met #Oplaadgezinnen en Home-Start (Yunio) ontstaan laagdrempelige matches.
Om bovenstaand te realiseren werkt #opladers samen met verschillende organisaties en professionals (stakeholders), zoals: consultatiebureau en maatwerk (Yunio), lichte jeugdhulp, onderwijs, kinderopvang, Stichting Welzijn Lochem (welzijnswerk), Stadshuus, Bij de Bieb en de werkgroep en coalitie Kansrijke Start.
Wat- het resultaat (tellen& vertellen) Oude IJsselstreek
In 2024 is #Opladers in de gemeente Oude IJsselstreek gestart! De eerste weken stonden vooral in het teken van het zoeken en vinden van netwerkpartners en de focus bepalen. Voor de gemeente Oude IJsselstreek lag voor 2024 de focus bij zes basisscholen, de kinderopvang (0-4 jarigen) en bij de verloskundigenpraktijk. Voor de zes basisscholen vindt de afstemming vooral plaats met de betrokken ouderconsulenten van Sociaal Werk Oude IJsselstreek. Ontmoetingen met ouders van deze basisscholen vinden plaats op het schoolplein maar met name ook bij verschillende activiteiten zoals bijvoorbeeld afsluitingen van een themaweek, informatieavonden en koffie-inloopmomenten met een thema. Er zijn in de Oude IJsselstreek meerdere bestaande en nieuwe initiatieven waar ouders met jonge kinderen elkaar kunnen ontmoeten. Denk bijvoorbeeld aan Boekjes en Babbels, peutergym, baby- en peuterzwemmen, Senzokids, Raaf en Viet. In Gendringen heeft de aanjager samen met twee moeders de Ouder en Kind ontmoeting opgezet. Hier treffen ouders elkaar wekelijks en ondernemen dan verschillende activiteiten. Deze ouders hebben een appgroep gemaakt waarin zij elkaar ook vinden en met elkaar afspreken. Ouders op de opvang, bij scholen, de bibliotheek, het consultatiebureau of andere ontmoetingsplekken worden bewust gemaakt van het gedachtegoed van #Opladers; soms heb je een oplader nodig, soms kun je er eentje zijn! Voor die ouders die de drempel om andere ouders te ontmoeten te hoog vinden kan de aanjager net dat steuntje in de rug zijn dat hiervoor nodig is. Een mooie ontwikkeling is dat de verloskundigenpraktijk na een gesprek met de aanjager, het welbevinden en het netwerk van (aanstaande) ouders heeft opgenomen in hun standaard-checklist. Om bovenstaand te realiseren werkt #opladers samen met verschillende organisaties en professionals (stakeholders): de ouderconsulenten van Sociaal Werk Oude IJsselstreek, bibliotheek Achterhoekse Poort, verloskundigenpraktijk Ulft e.o., onderwijs, kinderopvang, consultatiebureau en maatwerk (Yunio) en de werkgroep Kansrijke Start.
Wat- het resultaat (tellen& vertellen) Zutphen
#Opladers Zutphen werkt samen met zeven scholen en kinderopvang. Er zijn twaalf (nieuwe) initiatieven voor ontmoeting: oudernetwerk Get Together (ouder en kind dagen en activiteiten), Waterkracht, Lighthouse, Geweldig, Leestense ouders (app), Plotter ouders (app en koffieochtend i.s.m. de JIS´er), ouder en kind groep Brummen, consultatiebureau Yunio, Bij de Bieb (Boekjes & Babbels), Ouder & Kind Ochtenden Leesten, eerste 1000 dagen event groep en koffie ochtend OBS de Parel. Uit deze ontmoetingen en de samenwerking met #Opladers Brummen #Oplaadgezinnen (Yunio), Home Start Humanitas, Jeugdhulpverlening in de school, coalitie/werkgroep Kansrijke Start ontstaan laagdrempelige matches en nieuwe initiatieven.
Om bovenstaand te realiseren werkt #opladers samen met verschillende organisaties en professionals (stakeholders), zoals: consultatiebureau en maatwerk (Yunio), lichte jeugdhulp, onderwijs, jeugdhulpverleners in de school (JIS´ers) kinderopvang, Perspectief (welzijnswerk), wijkcentra en de werkgroep/coalitie Kansrijke Start.
#Opladers café Eefde/Gorssel (gemeente Lochem) - door de Coördinator Eefde Gorssel
De dagen werden korter, tijd om ons licht extra te laten schijnen. Zeven moeders en een opa en oma kwamen met hun (klein)kind(eren) naar Het Hart om samen lampionnen te maken. Ook kwamen twee bovenbouwleerlingen van Bargeweide zonder hun ouders. "Die zijn thuis aan het werk en wij houden heel erg van knutselen."
Dat was inmiddels bekend, want ze waren al vaker aan komen waaien bij een knutselactiviteit. Altijd zonder ouder(s). Eén van de meiden vertelde: “Als mijn ouders werken, werkt haar moeder thuis en spelen we daar. En andersom.” Tijdens de SpeelgoedBeurs in november kwamen deze ouders speelgoed inleveren en kletste coördinator Monique kort met hen over hoe hun verhaal inspirerend kan zijn voor andere ouders: hoe je elkaar ondersteunt als er wél gewerkt moet worden.
Naar aanleiding van het knutselen waren er een paar ouders die heel graag een Sint Maarten-optocht wilden lopen. Dit hadden we niet vanuit #Opladers gepland, maar het is echt ontstaan op het moment. Moeder Hester nam het initiatief en uiteindelijk is dit op 10 november gebeurd, omdat dan de meeste mensen aan konden sluiten. In de Spijkwijk werd in de buren-app gedeeld dat ze langs zouden wandelen, ‘zodat mensen niet overvallen zouden worden’. Er werd onderling afgesproken dat er halverwege de tocht en aan het einde wat gegeten/gesnoept zou worden.
In de week ervoor had Monique een koffie-ochtend in Gorssel bij Partou gehouden. Hier sprak zij een moeder die haar kinderen op het kinderdagverblijf en de Vullerschool heeft, maar in Eefde woont. “Ik mis de aansluiting bij allebei een beetje.” Zij was ook opgegroeid met Sint Maarten en was blij dat ze aan kon sluiten met haar kinderen. De pedagogisch medewerker was heel blij dat juist deze moeder naar de koffie-ochtend was gekomen, omdat ze wel wat zorgen over haar had: moeder was vaak te laat, vergat dingen, waardoor de pedagogisch medewerker zich afvroeg hoe het met moeder ging, maar ze kreeg ook niet goed contact.
Doel van #Opladers is ook om kwetsbare ouders in het vizier te krijgen en ze bewust te maken van hun eigen gezondheid. In Eefde hebben we gemerkt dat door de activiteiten, ouders elkaar steeds beter leren kennen en durven uitreiken naar de ander voor hulp – nu we een half jaar onderweg zijn.
Ook geven ouders terug dat #Opladers Eefde zo fijn is voor hun kinderen: “Ik vind het heel leuk dat onze dochter toch echt een band krijgt met de kinderen uit Eefde, terwijl ze in Zutphen op school zit. Het is voor ons een mooie manier om in verbinding te staan met Eefde en de Eefdenaren in plaats van gericht op de stad met al z’n aanbod. In Eefde is verder geen aanbod voor ontmoeten met kinderen (geen bieb met voorlezen bijvoorbeeld), daarom was ik super blij dat #Opladers kwam in Eefde. Mooi hoe de kinderen nu verbinding met elkaar en het dorp krijgen,” aldus Tess.
Wendy vult aan: “Fijn om zo als ‘buitenstaander’ ingeburgerd te raken. Juist door de leuke dingen die je doet, kom je in contact met andere ouders.” Naast de leuke dingen mét kinderen, zijn de avonden voor ouders (terwijl de kinderen thuis al sliepen) heel waardevol gebleken. Eén avond kwam Marijke langs met haar Playmobil en keken we hoe we meer in verhouding ook voor onszelf konden zorgen. Eén moeder kreeg het inzicht dat ze haar vriendinnen al veel te lang niet gesproken had en dat ze hen ook best om hulp zou kunnen vragen. Zeker nu ze zelf nog een bal extra in de lucht hield door familiezaken. Of de avond ‘Kletsen & Kleien’, waarbij de klei niet eens uit de verpakking kwam, omdat er zoveel te kletsen was over schoolkeuze.
En dat is een mooi bruggetje naar de scholen, want in de afgelopen maanden hebben we opnieuw aan tafel gezeten bij bijna alle scholen in Eefde, Gorssel en omgeving. Bargeweide en Joppeschool staan nog op de planning, maar we bezochten Epse, de Vullerschool en Villa60. Alle drie de directeuren hebben de deur opengezet om samen te werken met #Opladers, omdat ook zij geloven in het versterken van de pedagogische basis en omdat zij beseffen dat we samen bouwen aan de village. En hoewel Eefde en Gorssel (en Epse en Joppe) twee totaal verschillende dorpen zijn, die allebei een eigen aanpak en eigen aanbod vragen, is er in beide dorpen een beweging op gang gekomen!