Jaarverslag Oost Gelre
Van het team Jeugdgezondheidszorg
Teamwijzigingen
In het jaar 2023 heeft ons team een aantal veranderingen ondergaan. We namen afscheid van een jeugdverpleegkundige en verwelkomden een jeugdverpleegkundige en een assistente. Deze vernieuwing heeft geleid tot een fris team dat vol enthousiasme klaar staat om de populatie in Oost-Gelre te dienen.
Teamdoelen en samenwerking
Aan het begin van het jaar hebben we nieuwe afspraken gemaakt en hebben we afstemming gezocht met de jeugdconsulenten van Oost Gelre, wat een van onze teamdoelen was. Dit heeft geleid tot een sterkere onderlinge verbinding en we weten elkaar nu goed te vinden.
Bovendien zijn de verloskundigen van Lichtenvoorde nu gehuisvest in het pand bij Yunio, waardoor onze samenwerking verder is versterkt. We hebben al gesproken over Centering Parenting en onderzoeken nu de mogelijkheden voor een vervolg in Lichtenvoorde. Ook zien we een toename in het aantal prenatale huisbezoeken.
Daarnaast hebben we regelmatig overleg met voorschoolse voorzieningen, vooral met betrekking tot Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE). In Lichtenvoorde worden veel kinderen doorverwezen voor VVE vanwege spraaktaalstoornissen. Ook hebben we meerdere overlegmomenten met fysiotherapeuten en logopedisten. In Groenlo is het aantal VVE-indicaties toegenomen, deels vanwege het niet spreken van de Nederlandse taal en sociale-emotionele uitdagingen, soms als gevolg van uitdagingen uit de thuissituatie. Kinderdagverblijf Pindakaas is een waardevolle partner waar veel kinderen met een VVE-indicatie naartoe gaan.
In Groenlo hebben we tevens overleg gehad met huisartsen om samenwerking te bevorderen en landelijke richtlijnen uit te wisselen. Dit overleg staat voor Lichtenvoorde gepland voor volgend jaar.
Gemeenschap en ouderbetrokkenheid
Als team in Oost Gelre ervaren we dat ouders veel vragen hebben en ons gemakkelijk weten te bereiken via e-mail, WhatsApp en telefoontjes. Veel ouders voelen zich onzeker en streven naar snelle oplossingen. Dit vraagt echter aanzienlijk meer tijd van ons. Het vastleggen van al deze vragen in dossiers legt ook een grote druk op ons. Als team streven we ernaar hier verandering in te brengen.
Ons team heeft als doel om ouders beter met elkaar te verbinden, zodat zij elkaar kunnen ondersteunen. Hierdoor zullen zij minder snel een beroep op ons als professionals doen, waardoor we meer tijd kunnen vrijmaken voor de ouders die dit echt nodig hebben.
Initiatieven
Afgelopen jaar hebben we als team verschillende acties ondernomen. We organiseerden samen met de verloskundige het baby-café in Lichtenvoorde en zijn gestart met een wandelgroep op dinsdagochtend, mede dankzij de inzet van een vrijwilliger gevonden via Homestart. Onze volgende mogelijke stap zou kunnen zijn om Centering Parenting te introduceren.
Daarnaast zijn we in overleg met een muziekschool om te onderzoeken of we in Oost-Gelre ook muziek op schoot kunnen aanbieden. Dit initiatief heeft als doel ouders met elkaar te verbinden, de spraak taalontwikkeling van jonge kinderen te versterken en vooral het plezier van ouder-kind interacties op een mooie manier vorm te geven, wat bevorderlijk is voor de hechting.
We zijn ook succesvol gestart met de Peutermonitor in mei van dit jaar, wat momenteel goed verloopt. Na de zomervakantie hebben Oekraïense gezinnen zich gevestigd in Groenlo, op camping Marveld naast de al gevestigde Oekraïners op de Rank. Deze doelgroep vraagt extra tijd. Opvallend is het hoge aantal nieuwe vestigers in Groenlo, afkomstig uit diverse delen van Nederland en het buitenland. Velen van hen hebben extra zorg nodig.
Tevens hebben we veel tijd besteed aan de vestigers in Lichtenvoorde. In augustus hebben zij ook een vaste plek gekregen, verdeeld over vier Achterhoekse gemeenten, waaronder Groenlo en Lichtenvoorde.
Reflectie
Als team Oost Gelre kijken we terug op een bewogen jaar waarin we met enthousiasme hebben gewerkt en al mooie resultaten hebben behaald op gebied van ouderbetrokkenheid en samenwerking in de keten.