Van het team jeugdgezondheidszorg
Top 3 Problemen in 2024
1. Uitdagingen met Oekraïense vluchtelingen
De opvang van Oekraïense vluchtelingen bracht aanzienlijke uitdagingen met zich mee in 2024. Er waren frequent gevallen van no-show bij het consultatiebureau, ondanks herhaalde pogingen om afspraken te bevestigen en te communiceren via de coördinator Vluchtelingenwerk. De taalbarrière en culturele verschillen zorgden ervoor dat consulten vaak langer duurden en er aanvullende inspanningen nodig waren om basisgezondheidszorg te bieden, waarbij een deel van deze groep vaak ook de afspraken niet nakwam.
2. Tijdelijk tekort aan budget voor thuisbegeleiding
Het tijdelijke tekort aan budget voor Thuisbegeleiding Jeugd na de zomer zorgde voor een tijdelijke stilstand. Hoewel we na overleg met het Ondersteuningsteam de meest urgente gevallen op konden vangen, leidde de onderbreking tot onzekerheid onder de cliënten en het Thuisbegeleidingsteam. De gemeente heeft ruimte gevonden om het budget op te kunnen hogen en daarmee kon de inzet worden hervat.
3. Toename van zwaardere problematiek
Het jaar 2024 kenmerkte zich door een toename in de zwaarte van de casussen die werden behandeld, met name in meldingen bij Veilig Thuis, een verhoogde behoefte aan Thuisbegeleiding en het aantal VVE indicaties. Deze toename werd deels veroorzaakt door nieuwe instroom van mensen uit het buitenland of uit andere delen van het land. We zien dit vaker in Groenlo dan in Lichtenvoorde. Deze gezinnen, vaak afkomstig uit stedelijke gebieden met andere sociaal-culturele achtergronden, gebrek aan netwerk, brachten extra uitdagingen met zich mee in de vorm van taalbarrières, verschillen in opvoedingsnormen en een grotere behoefte aan psychologische ondersteuning. Dit vereiste een verhoogde inzet en een nauwere samenwerking met andere hulpverleningsinstanties om passende zorg te kunnen bieden. In de laatste maanden van 2024 zagen we een afname van deze instroom.
Waarnemingen en Trends
Overgewicht en voedingsgewoonten
Een trend in 2024 was de toename van overgewicht en obesitas bij kinderen. Daarnaast bleek het voor ouders lastig om het overgewicht van hun kinderen te erkennen, wat de aanpak van het probleem bemoeilijkte. Het gebrek aan erkenning was soms te wijten aan opvattingen over voeding en troostgedrag, waarbij voedsel werd gebruikt als een middel om kinderen gerust te stellen of te belonen. Maar ook speelt het gebrek aan inzetten van gezonde gewoonten een rol binnen gezinnen die stress of onrust ervaren, door bijvoorbeeld scheidingen, verhuizingen of vluchtelingen.
Vaccinatievragen
De zorgen en vragen rondom vaccinaties blijven ook bestaan in 2024, met name vanwege de veranderingen binnen het Rijksvaccinatieprogramma (RVP).
Nazorgpoli
Voor de regio rondom het Streekziekenhuis Koningin Beatrix zijn de voorbereidingen gestart om een Nazorgpoli (ook wel prematurenpoli genoemd) op te starten vanuit de locatie Groenlo, vanaf 2025.
No show
In 2024 werd een lichte stijging in het aantal no-shows waargenomen, met name onder nieuwkomers en Oekraïense vluchtelingen. Ondanks inspanningen om afspraken te bevestigen en herinneringen te sturen, bleven sommige gezinnen weg zonder bericht. Dit vereiste extra inspanningen om opnieuw contact op te nemen en nieuwe afspraken te maken. Ondanks deze uitdagingen bleef het algehele no-show percentage laag.
Casusbeschrijving: Succesverhaal
Een positief voorbeeld uit 2024 betreft een jong meisje met obesitas uit een buitenlands gezin dat aanvankelijk niet openstond voor adviezen en zorg uit Nederland. Vanwege taal- en cultuurbarrières was het moeilijk dit gezin te overtuigen zich te laten ondersteunen vanuit Nederland. Dankzij het bespreekbaar houden van het gewicht van het meisje, heeft haar moeder uiteindelijk toch uit eigen beweging besloten om naar de kinderarts te gaan. Vanuit daar is ze doorverwezen naar de Centrale Zorgverlener die haar casus integraal bekijkt en wordt de schakel tussen kind, gezin en professional om gezonde leefstijl te bevorderen, ook op gebied van psychische of sociale problemen.
Peuter Monitor
De Peuter Monitor in Oost Gelre in 2024 was succesvol. We hebben goede samenwerkingen met lokale Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE) locaties. En reguliere afstemming met de gemeente.