Jeugdgezondheids-zorg Winterswijk Jaarverslag Winterswijk 2024

Van het team jeugdgezondheidszorg

Top drie problemen

1. Onrustige baby's
Een terugkerend thema in de zorg voor jonge gezinnen in Winterswijk is de uitdaging voor ouders om met onrustige baby's om te gaan. Ouders hebben vaak moeite om hun weg te vinden in het kalmeren van hun baby's. Hoewel dit probleem jaarlijks speelt, wordt er in 2024 intensiever samengewerkt met kinderfysiotherapie en andere professionals om ouders beter te ondersteunen. Ouders zijn zoekende en hebben moeite met sturing geven aan hun kind en willen heel goed aansluiten bij hun kind. Aan de ene kant is het natuurlijk mooi om te zien hoe ouders dat bewustzijn hebben, aan de andere kant brengt het met zich mee dat de balans tussen volgen en sturing geven, soms zoeken is voor ouders.

2. In- en doorslaapproblemen
Veel ouders kampen met problemen rondom het in- en doorslapen van hun kinderen. Deze problemen variëren van moeilijkheden bij het in slaap vallen tot het vaak wakker worden gedurende de nacht. Onze aanpak begint meestal met directe begeleiding door onze jeugdverpleegkundigen door te kijken naar patronen en het doorbreken daarvan, wanneer kindfactoren of ziektes zijn uitgesloten. Kortdurende Video Home-Training is een van de methodes die wordt gebruikt om hierbij te helpen.
Wanneer er medische oorzaken aan ten grondslag liggen, worden kinderen doorverwezen naar specialisten. 

3. Lage Sociaal Economische Status (SES)-gezinnen
De toenemende instroom van gezinnen met een lage SES heeft de behoefte aan maatschappelijke ondersteuning vergroot. Winterswijk wordt door sommige gezinnen als aantrekkelijke woonplaats gezien vanwege de beschikbare regelingen en woonruimte. Yunio plant met deze gezinnen kennismakingsgesprekken aan huis. De zorg richt zich daarbij ook op het ondersteunen van deze gezinnen door hen te verbinden met het sociaal team en voorzieningen zoals de voedselbank en kledingbank. Onze insteek is daarbij om mensen zoveel mogelijk zelf stappen te laten zetten, en waar gewenst ondersteuning aan te bieden. 

Trends en Signalen

Prenatale Huisbezoeken
De prenatale huisbezoeken zijn in 2024 goed gaan lopen, mede door verwijzingen vanuit de POP-poli. Door vroegtijdig contact te leggen met aanstaande ouders hebben we na de geboorte een basis kunnen leggen voor een betere ondersteuning en vertrouwen in de jeugdgezondheidszorg. Dit helpt bij het sneller oppakken van zorg na de geboorte, aangezien de situatie van de ouders al bekend is.

Digitale middelen en de invloed op de ontwikkeling van kinderen
Er is een duidelijke groei in het gebruik van digitale middelen zoals de GroeiGids app en WhatsApp, die snelle en laagdrempelige communicatie met ouders mogelijk maken. Tegelijkertijd brengt het toenemende beeldschermgebruik bij jonge kinderen negatieve gevolgen met zich mee, zoals minder interactie tussen ouder en kind, wat invloed kan hebben op de taal- en spraakontwikkeling, motorische ontwikkeling of de ontwikkeling van myopie. 

Nazorgpoli
Voor de regio rondom het Streekziekenhuis Koningin Beatrix zijn de voorbereidingen gestart om een Nazorgpoli (ook wel prematurenpoli genoemd) op te starten vanuit de locatie Groenlo, vanaf 2025. 

Sociaal Medische Indicatie (SMI)
De herintroductie van de SMI-regeling biedt gezinnen weer toegang tot extra kinderopvang bij medische problematiek van ouders. Hoewel ouders nu een kleine eigen bijdrage moeten betalen, wordt de regeling als waardevol ervaren voor gezinnen die tijdelijk extra ondersteuning nodig hebben.

Locatie De Post in Winterswijk en AZC
De locatie Winterswijk staat te koop, waardoor het op het moment onduidelijk is of we kunnen blijven of gaan verhuizen op den duur. De zorg op het AZC verloopt goed dankzij korte communicatielijnen en effectieve samenwerking met diverse partners in de gemeente. De inzet van digitale communicatie, zoals WhatsApp, blijkt effectief te zijn in het behouden van contact met ouders.

Kortdurende video Home Training - pilot
Jeugdverpleegkundigen bezoeken alle kinderen die een indicatie voor VVE hebben en maken korte beeldopnames van de interactie tussen ouder en kind. Deze opnames worden vervolgens met de ouders besproken, waarbij aandacht wordt besteed aan hoe de ouder-kind interactie van invloed is op de taal- en spraakontwikkeling van het kind. Dit maakt ouders meer bewust van de rol die zij kunnen spelen ten aanzien van de taalontwikkeling van hun kind en biedt handvatten om dit thuis te stimuleren. Door ouders te laten zien hoe zij zich afstemmen op hun kind, worden ze zich meer bewust van hun interactie. Dit versterkt de band tussen ouder en kind, omdat het kind zich meer gehoord en gezien voelt. Het heeft niet alleen positieve effecten op de taalontwikkeling, maar ook op de hechting, wat de algehele ontwikkeling van het kind ten goede komt.

 

No Show en non-bereik

Het percentage no show bij afspraken is in Winterswijk laag, wat erop wijst dat ouders doorgaans goed gebruikmaken van onze diensten. Wat betreft non-bereik zijn slechts enkele gevallen waarin gezinnen zorg mijden. Voor deze gezinnen zorgen we voor goede documentatie en communicatie met andere zorgverleners om hen daarover te informeren, zoals de huisarts.

Statushouders

De jeugdgezondheidszorg heeft een nauwe samenwerking met het sociaal team van de gemeente. Statushouders wonen deels op het terrein van het AZC met als doel door te stromen naar reguliere woningen, zowel binnen als buiten Winterswijk. Er wordt ondersteuning geboden bij bijvoorbeeld aanmeldingen voor peuteropvang. Het sociaal team weet de jeugdgezondheidszorg goed te vinden voor hulpvragen, wat bijdraagt aan de integratie van statushouders en de toegang tot benodigde zorg, zoals kinderopvang. 

Casus

De jeugdverpleegkundige kreeg van de verloskundige en van de kraamverzorgende signalen over een gezin met een eerste kindje. Er waren twijfels over de vaardigheden van de ouders om voor hun kind, voor zichzelf en het huishouden te zorgen. De ouders waren bezorgd dat het accepteren van hulp zou kunnen leiden tot het weghalen van hun kind. Na de geboorte bleek het stel zich snel onzeker te voelen en worstelde met de gebroken nachten en het huilen van hun baby. Ze voelden zich vaak machteloos en waren bang dat ze het ouderschap niet zouden aankunnen. Na overleg werd Thuisbegeleiding Jeugd ingeschakeld om de ouders te ondersteunen bij het structureren van hun huishouden, zorg voor zichzelf en het krijgen van grip op het ouderschap. Door de hulp te accepteren en hen met vertrouwen deze hulp aan te bieden, leerden de ouders omgaan met de situatie, en na verloop van tijd gingen ze steeds beter functioneren. De thuisbegeleider kwam een aantal keren mee naar het consultatiebureau en stemde, met toestemming van ouders, af met ons.  Moeder vond werk, en de ouders kregen ook ondersteuning bij hun financiën. Uiteindelijk werd het gezin doorverwezen naar ambulante woonbegeleiding voor langer durende structurele ondersteuning. Ondanks dat het gezin kwetsbaar blijft, maken de ouders een duidelijke ontwikkeling door en krijgen ze de kans om in hun eigen tempo als gezin te groeien.

% bereik
% non-bereik
99.17%
0.83%