Preventie Platform Jeugd Jaarverslag Winterswijk 2023

OuderTeam

Al geruime tijd is Yunio een partner van het Preventie Platform Jeugd (PPJ), gezamenlijk met andere ketenpartners die zich inzetten voor preventie in de Oost Achterhoek. De missie van Yunio is om voor elk kind een route te creëren en dus ook voor iedere ouder. Het is van cruciaal belang om ouders vanaf het allereerste begin mee te nemen en te informeren over het partnerschap, ouderschap en het opvoedschap om antwoorden te bieden op opvoedingsvragen. Dit wordt gerealiseerd op diverse manieren, om zodoende ouders op effectieve wijze te kunnen bereiken.

Ouderavonden in samenwerking met PPJ

Het afgelopen jaar heeft Yunio in samenwerking met het PPJ een aantal ouderavonden verzorgd. Het betrof thema´s die betrekking hebben op onderwerpen die de ouder van nu bezighoudt:

  • Positief opvoeden
  • Mediawijsheid
  • Emoties jonge kind

Bij alle bijeenkomsten was er een goede opkomst, waar zowel vaders als moeders aanwezig waren. Professionals delen hun kennis met de ouders, maar wat deze bijeenkomsten bijzonder maakt, is dat ouders elkaar bevragen, begrip tonen voor elkaars situatie en soms zelfs adviezen geven. Een moeder reageerde met: "dus zo gek doe ik het nog niet". Dit vormt een belangrijke bevestiging voor haar, gezien de grotere onzekerheden waarmee de huidige ouder lijkt te kampen in vergelijking met een aantal jaren geleden.

In 2024 zullen het PPJ, Yunio en diverse andere ketenpartners webinars organiseren in het hele land. Op deze manier streven de organisaties er in gezamenlijkheid naar om een breed scala aan ouders te bereiken en gebruik te maken van elkaars expertise.
 

OuderTeam

De geboorte van een kind zorgt voor uitdagingen in de relatie: onderzoek toont aan dat dit kan leiden tot een afname in relatietevredenheid. OuderTeam is een preventieve interventie met als doel aanstaande ouders voor te bereiden op het ouderschap, bewust te maken en hun relatie te versterken.

Inhoud
OuderTeam is gebaseerd op het effectieve programma Family Foundations uit de Verenigde Staten. In Nederland is OuderTeam ontwikkeld door Carolien Gravesteijn, lector aan de Hogeschool Leiden.
OuderTeam kent twee prenatale en twee postnatale groepsbijeenkomsten. De bijeenkomsten van OuderTeam worden maandelijks aangeboden. Er zijn momenteel 8 trainers, allen opgeleid door de Hogeschool Leiden. 
 

Aantallen

Van januari 2023 t/m december 2023 hebben 35 ouderstellen zich aangemeld voor OuderTeam waarvan 27 daadwerkelijk deelgenomen

Gemeente
Aantal deelnemende ouderstellen
Aantal aanmeldingen
Aalten
2
6
Berkelland
5
7
Oost-Gelre
11
11
Winterwijk
9
11
Totaal
27
35

De redenen voor de afmeldingen achteraf waren divers. 

“ “Het was heel fijn om voor de bevalling buffers te bespreken, zo konden we onze eigen momenten pakken zonder daar eerst samen een weg in te moeten zoeken." ” - - Quote deelnemend stel OuderTeam
““Een bijeenkomst van OuderTeam leiden is een verrijking voor jezelf als jeugdverpleegkundige.” ” - - Laura ten Pas, jeugdverpleegkundige, trainer & coördinator OuderTeam

Eind officiële pilotfase - verlenging

Na evaluatie in 2023 is besloten dat OuderTeam niet meer in een echte pilotfase zit na 3 jaar. Voor 2024 is OuderTeam onderdeel van het aanbod vanuit het PPJ. In 2024 moet er ook met elkaar het gesprek worden gevoerd over de mogelijke voortzetting na 2024. De intentie leeft bij allen om het regulier aanbod te laten worden.