BETERE KANSEN DANKZIJ KINDERTAALCOACH
Met een goede taalontwikkeling heeft een kind betere kansen. Als Nederlands niet de moedertaal van een kind is, is het soms lastig voor ouders om ze die Nederlandse taalontwikkeling mee te geven. De vrijwillige Kindertaalcoach biedt jonge kinderen intensieve taalbegeleiding in het Nederlands. Bijvoorbeeld door taalspelletjes te doen, voor te lezen en samen met het kind met speelgoed te spelen. Dit vergroot de ontwikkelingskansen én de kans op een goede schoolloopbaan van het kind.
EXTRA TAALSTIMULERING VANAF 1,5 JAAR
Het programma Kindertaalcoach is in Winterswijk al meer dan tien jaar een waardevolle toevoeging gebleken binnen de voor- en vroegschoolse educatie (VVE). Dit succesvolle voorbeeld heeft geleid tot de uitbreiding van deze ondersteuning naar de gemeenten Aalten en Bronckhorst sinds 2021. Het project Kindertaalcoach streeft ernaar de grote groep niet-Nederlandse kinderen met een taalachterstand binnen de gemeente te bereiken. Vaak wordt op het consultatiebureau al voordat een kind twee jaar is, vastgesteld dat er thuis niet of nauwelijks Nederlands wordt gesproken en dat extra taalstimulering nodig is.
HET JAAR 2024
In 2024 werd gestart met het bundelen van krachten door nieuwe vrijwilligers op te leiden voor zowel Home-Start als Kindertaalcoach. Doordat vrijwilligers breed worden opgeleid, zijn zij breder inzetbaar. De motivatie van de vrijwilligers en het benutten van hun kwaliteiten blijven hierbij leidend. De samenvoeging van de cursussen bleek tevens efficiënt..
We zijn het jaar gestart met 43 vrijwilligers en geëindigd met 42. Het jaar werd gezamenlijk gestart met een nieuwjaarsborrel voor alle Yunio-vrijwilligers. De nieuwe directeur van Yunio, Lonneke van der Veer, toostte samen met de vrijwilligers op een nieuw en mooi jaar.
Thema-bijeenkomsten 2024
In 2024 werden twee inspirerende themabijeenkomsten georganiseerd. In het voorjaar nam spelagoog Astrid Luimes de deelnemers mee in de spelontwikkeling van een kind. Het was een interactieve en theoretische avond die veel inspiratie bracht. In het najaar werd de themabijeenkomst ‘Cultuursensitief werken en trauma’ aangeboden door Monique L’hoir (pedagoog) en Dilsoz (sleutelpersoon) van de GGD. Er werd inzicht gegeven in de verschillen tussen individuele culturen (zoals in Nederland) en collectieve culturen en hoe vrijwilligers hiermee om kunnen gaan.
Publiciteit en Waardering
Het 25- jarig jubileum van Home Start is ook meegevierd door de Kindertaalcoach vrijwilligers en gezinnen. Deze feestelijke mijlpaal hebben we op een mooie, warme dag in mei gevierd met onze vrijwilligers in boekenstad Bredevoort met een djembé workshop, een stadswandeling en een heerlijke lunch. Ter gelegenheid van het jubileum kregen de vrijwilligers een cadeautas met (deels gesponsorde) producten, bedoeld om gezinnen te verblijden.
Met “Opvoedhelden” als thema in de Week van de Opvoeding 2024 ontvingen vrijwilligers en Kindertaalcoach gezinnen een kaart met een bijpassende tekst.
Op 7 december (Dag van de Vrijwilliger) spraken wij onze waardering en dank uit naar de vrijwilligers door hen per post heerlijke chocolaatjes en een bedankkaartje te versturen.
En ook dit jaar werden de vrijwilligers aan het eind van het jaar verblijd met de jaarlijkse Sensire en Yunio kerstmarkt.
Samenwerking
De coördinator begeleidt de gezinnen en de vrijwilligers en stemt af met de jeugdverpleegkundige en de VVE-leiding op de peuterspeelzalen. Op deze manier zijn gezinnen bij iedereen goed in beeld en krijgen kinderen passende ondersteuning. De bekendheid van Kindertaalcoach groeit gestaag binnen basisscholen.
De coördinator
De coördinator begeleidt het proces tussen de gezinnen en de vrijwilligers. Zij maakt kennis met nieuwe gezinnen en zoekt een passende vrijwilliger. Nadat de vrijwilliger en het gezin met elkaar in contact zijn gebracht, onderhoudt zij contact met de vrijwilliger over de voortgang. Zij heeft een coachende rol naar de vrijwilliger en in situaties waarin zaken moeizaam verlopen, onderneemt de coördinator actie. Te denken valt aan gezinnen die regelmatig afzeggen of vergeten dat de vrijwilliger komt, maar ook aan gezinnen waar zorgen ontstaan over de ontwikkeling van de kinderen. In dergelijke gevallen neemt de coördinator eerst contact op met het gezin om de zorg te bespreken en toestemming te vragen om de zorg te delen met de jeugdverpleegkundige en de peuter- of kinderopvang.
DE PRAKTIJK IN Winterswijk
De vrijwilligers zijn de drijvende kracht achter het Kindertaalcoachproject. Vrijwel alle vrijwilligers zijn zelf ouder en/of hebben beroepsmatig ervaring met de opvoeding en taalontwikkeling van kinderen. Aan het begin van 2024 waren er 19 vrijwilligers actief als Kindertaalcoach. Helaas hebben we ook afscheid moeten nemen, waardoor er aan het eind van het jaar nog 15 vrijwilligers actief zijn. Met 26 gezinnen vonden activiteiten plaats, zoals kennismakeingen, koppelingen of evaluaties. Er staan 3 gezinnen op de wachtlijst. Vanwege een tekort aan vrijwilligers heeft hier helaas nog geen koppeling plaats kunnen vinden, maar er heeft al wel een kennismaking plaatsgevonden. Het aantal gezinnen dat een beroep doet op een Kindertaalcoach blijft dan ook stabiel. De samenwerking met het consultatiebureau, de voorschoolse opvang, scholen en bibliotheek verloopt prettig en effectief.
Uitdaging voor 2025 zal zijn om voldoende vrijwilligers te werven. Als team zijn we druk bezig met het plannen van PR-activiteiten.