Jeugdgezondheids-zorg Montferland Jaarverslag Montferland 2024

Van het team jeugdgezondheidszorg

Top 3 Problemen in de Gemeente

Afname van de draagkracht van ouders
Ouders ervaren steeds meer druk door de invloed van sociale media en de maatschappelijke nadruk op perfectie. Dit leidt tot onzekerheid en een afname van het doorzettingsvermogen bij het omgaan met alledaagse opvoedproblemen, zoals slaapproblemen bij kinderen. Deze verschuiving, waarin snelle oplossingen worden gezocht, heeft effect op de manier waarop ouders met bijvoorbeeld huil- en slaapgedrag omgaan.
 

Toename van complexe gezinsproblematiek
Gezinnen kampen steeds vaker met multiproblematiek, zoals psychische klachten, financiële problemen en instabiele gezinsstructuren. Dit legt niet alleen een extra emotionele druk op ons team omdat onze betrokkenheid hoog is, maar het vraagt ook om intensievere begeleiding en samenwerking met andere instanties. Prenatale huisbezoeken zijn hierbij cruciaal om risico’s vroegtijdig te signaleren.
 

Onderstimulatie bij kinderen
Door de drukke levensstijl van ouders en het veelvuldige gebruik van digitale apparaten, ontbreekt het vaak aan actieve stimulatie van kinderen. Dit resulteert in achterstanden in taal- en spraakontwikkeling en een verminderd vermogen tot sociaal-emotionele interactie. Ons team probeert ouders hier bewust van te maken tijdens huisbezoeken en consulten en gesprekken daarover te voeren. We zien deze kinderen vaak groeien in de ontwikkeling op het moment dat ze bijvoorbeeld naar de opvang gaan, waar ze wel op niveau worden uitgedaagd. 

Trends en ontwikkelingen

Spraak-taalontwikkeling
In Montferland zien we al geruime tijd, niet alleen in 2024, een afname in spraak- en taalontwikkeling bij kinderen, mede door het frequent gebruik van digitale media. Ouders en kinderen communiceren minder direct, wat ten koste gaat van taalrijke interacties die cruciaal zijn voor de ontwikkeling.

Mondgezondheid
Mondgezondheid is een zorgelijk aandachtspunt. Steeds meer kinderen kampen met tandproblemen op jonge leeftijd, wat vraagt om meer preventieve voorlichting.

Pilots: VVE en K-VHT
In Montferland wordt een pilot uitgevoerd om ook de ouderparticipatie bij kinderen die een Voor- en Vroegschoolse Educatie indicatie (VVE) krijgen, te vergroten. Met behulp van Kortdurende Video Home-Training worden ouders ondersteund in het verbeteren van hun communicatie met hun kinderen, aan de hand van positieve feedback. Dit helpt niet alleen bij de spraak- en taalontwikkeling, maar versterkt ook de ouder-kindrelatie.

 

No Show

Het niet komen opdagen is vooral een probleem op de locatie 's-Heerenberg, waarbij ouders vaker de contactmomenten afhouden waarbij ze worden verzocht terug te komen voor nader onderzoek bij de jeugdarts. Dit leidt tot gemiste kansen in vroege signalering en interventie.

Statushouders en Oekraïense Gezinnen

De doorstroomlocaties voor statushouders brengen specifieke uitdagingen met zich mee, zoals taalbarrières, beperkte opvoedkundige ervaring en gedragsproblematiek bij kinderen. We ervaren dat we weinig grip houden op deze doelgroep omdat ze vaak snel doorstromen.  

De zorg voor de Oekraïense gezinnen loopt inmiddels. Zij vragen wel extra inspanningen, ook vanwege de taalbarrière en opgelopen trauma’s bij kinderen. Ook hebben we extra aandacht voor bijvoorbeeld mondgezondheid bij deze groep.
Intensieve begeleiding, huisbezoeken of thuisbegeleiding worden geboden om deze gezinnen beter te integreren en de ontwikkeling van de kinderen te bevorderen.

Ouderontmoetingsgroep 

In Montferland worden wekelijks ouderontmoetingsochtenden georganiseerd om een laagdrempelig samenkomen te bieden waar, met name moeders, elkaar kunnen ontmoeten en ervaringen kunnen delen. Dit initiatief, mede georganiseerd door Yunio Home-Start,  blijkt succesvol, vooral bij ouders die behoefte hebben aan sociale contacten en steun in de opvoeding. De bijeenkomsten dragen bij aan het versterken van het netwerk van ouders en bieden ruimte voor het bespreken van alledaagse uitdagingen, wat ouders helpt om zich zelfverzekerder te voelen in hun rol.

Mediawijs opvoeden

In 2024 is een plan opgesteld vanuit het Gala overleg. Hiertoe heeft Yunio een plan rondom mediawijsheid ingediend, die mogelijk in 2025 een gevolg zal krijgen.

Visie sociaal domein

De gemeente Montferland heeft in 2024 een visie ontwikkeld voor het sociale domein, waarbij onderwerpen als huisvesting, financiën en gezondheidszorg centraal staan. Yunio leverde een belangrijke bijdrage door inzicht te geven in de behoeften van gezinnen en de rol van jeugdgezondheidszorg. 

Toekomstige locatieplannen

Er zijn plannen om het consultatiebureau in 's-Heerenberg te verplaatsen naar een nieuw te bouwen Brede school. Deze locatie zal beter aansluiten bij de behoeften van gezinnen en medewerkers, met modernere faciliteiten en een kindvriendelijke omgeving. De verhuizing zal een stap vooruit zijn in het verbeteren van de toegankelijkheid en kwaliteit van de dienstverlening.

Casus

In ons werk komen we in aanraking met veel verschillende gezinnen. Wij stellen natuurlijk altijd de gezondheid en veiligheid van de kinderen voorop. Maar soms is het heel moeilijk, omdat we ook gezinnen zien waarbij deze twee belangrijke waarden niet vanzelfsprekend zijn. Het zijn juist deze casussen die me erg aan het hart gaan. Want soms voel je je door ouders buitengesloten. Omdat ze bang zijn voor wat er gaat komen, omdat ze geen bemoeienis willen, of omdat ze zelf wel weten dat er iets moet veranderen, maar onze hulp niet willen toestaan. De complexiteit en het spanningsveld tussen professionele afstand en het leveren van goede zorg, en het beste willen voor een kindje, zorgen er steeds vaker voor dat het goede gesprek voeren met ouders veel tijd, inspanningen en gespreksvaardigheden vragen. 

Binnen dat spanningsveld was het van grote meerwaarde om goed samen te werken. In ons team, tijdens casusoverleggen, maar zeker ook met alle ketenpartners die betrokken waren bij complexe situaties. Het besef dat we samen staan voor deze kinderen, heb ik in 2024 opnieuw intens ervaren.  

% bereik
% non-bereik
98.82%
1.18%