Van het team jeugdgezondheidszorg
Top 3 problemen
Ouders en onzekerheid
Ouders leggen vaak de lat hoog voor hun kinderen, wat leidt tot onzekerheid en overproblematisering van normale gedragsuitingen zoals huilen. Social media en internet dragen bij aan deze druk door succesverhalen van kinderen te presenteren, zoals vroeg doorslapen of zelden huilen. Binnen ons team richten we ons op het normaliseren van dergelijk gedrag door ouders gerust te stellen en hen te helpen vertrouwen te ontwikkelen op hun gevoel.
Toename in overgewicht
We constateren een toename van overgewicht bij kinderen. Dit probleem wordt vaak geassocieerd met slechte eetgewoonten en een gebrek aan fysieke activiteit, maar het komt zeker ook al voor bij jonge baby's. Wanneer baby's huilen, wordt vaak gezocht naar voeding om hen te troosten. Dit leidt meer dan eens tot overgewicht op jonge leeftijd. Dit extra gewicht is niet zo gemakkelijk kwijt te raken zodra een kind gaat lopen, waardoor er vaak ook in de jaren daarna overgewicht blijft bestaan. De Centrale Zorgverlener binnen Yunio heeft voor deze trend al een gezin in Doetinchem mogen begeleiden en met succes. In dit gezin zien we 3 maanden na aanvang van de persoonlijke begeleiding al een zichtbare, positieve, gedragsverandering.
Problemen in de peuteropvang
Er is een toename van het aantal kinderen dat de peuteropvang moet verlaten vanwege het feit dat er te veel kinderen met een VVE indicatie geplaatst worden op eenzelfde locatie. Dit brengt uiteraard uitdagingen in de keten met zich mee. Als Yunio voelen wij ons medeverantwoordelijk voor het maken van de juiste keuzes voor de peuters die het treft. Wij willen graag samen met de omgeving (ouders, peuteropvang, gemeente, wijk) waarin deze peuters opgroeien, kijken naar kansen en mogelijkheden.
Trends en signalen
We zien dat de vragenlijsten in het Kinddossier minder goed worden ingevuld, waardoor we minder informatie tot ons beschikking hebben tijdens een consult.
- We ervaren een groeiend aantal kinderen met spraak- en taalachterstanden.
- Ook zagen we dit jaar een stijging in het aantal grote navelgranulomen (een stukje wild vlees dat groeit op de plek waar de navelstreng heeft gezeten.)
- Ouders met opvoedingsvragen:
- We ontvangen steeds meer vragen van ouders over mediagebruik en dagelijkse ritmes, evenals verzoeken van kinderopvangcentra voor verdere onderzoeken zoals visuscontrole of onhandig gedrag.
- Vaccinatiegraad
We merken dat ouders vaker vragen stellen over het vaccineren en beter geïnformeerd willen worden over het Rijksvaccatieprogramma.
No show
Het aantal gemiste afspraken bleef grotendeels stabiel, hoewel er variatie was per wijk.
Bij kinderen die ook onder behandeling staan van kinderartsen of andere medisch specialisten, werden afspraken bij het consultatiebureau vaker overgeslagen, om overlap in zorgbehoeften te voorkomen.
Statushouders
Begeleiding van Statushouders en Oekraïense Vluchtelingen
- Statushouders en Oekraïense vluchtelingen vragen om intensievere begeleiding. Zij zijn vaak ook medisch georiënteerd en verwachten uitgebreide medische onderzoeken van de jeugdarts.
- Het kennismakingsbezoek bij statushouders kost aanzienlijk meer tijd vanwege taalbarrières en de noodzaak van tolken. Toch draagt deze aanpak bij aan een betere start voor hun kinderen in Nederland.
Casus: Spraak- en Taalontwikkeling
Een jongetje van twee jaar bezocht met zijn (niet-Nederlandstalige) ouders het consultatiebureau. Tijdens het consult werd aangegeven dat moeder zich zorgen maakte over mogelijk autisme bij het kind, hij communiceerde moeilijk, had slecht contact met zijn ouders en gebruikte nauwelijks woorden. Om de situatie beter te beoordelen werd een huisbezoek gepland, voorafgaand aan een mogelijke VVE indicatie.
De ouders gaven aan dat hun zoon veel tijd besteedde aan het kijken naar Engelstalige televisieprogramma's, wat de ontwikkeling van zijn moedertaal alsook het Nederlands negatief beïnvloedde.
Na een gedetailleerde bespreking met de ouders adviseerde ik om de hoeveelheid schermtijd te beperken en in plaats daarvan dagelijks samen boekjes te lezen in de moedertaal. Dit helpt bij het opbouwen van de taalvaardigheid van het kind in een omgeving die rijk is aan interactie en stimulatie van contact.
Tijdens een vervolgbezoek na drie maanden werd een opmerkelijke verbetering opgemerkt. Het jongetje begon meer woorden te gebruiken en toonde een grotere interesse in communiceren met zijn ouders en leeftijdsgenoten. De ouders gaven aan dat ze de adviezen van het consultatiebureau strikt hadden opgevolgd en dagelijks tijd hadden besteed aan gezamenlijke leesactiviteiten en de televisie helemaal uit hadden gezet.
Deze casus onderstreept het belang van gerichte ouderbetrokkenheid en de effectiviteit van eenvoudige adviezen zoals het verminderen van schermtijd en het stimuleren van taalontwikkeling door middel van lezen. De vroege begeleiding door het consultatiebureau heeft een positieve impact gehad op de ontwikkeling van dit kind, een prachtig voorbeeld van preventie door gerichte voorlichting. - Jeugdverpleegkundige team Doetinchem