Young & Kids Jaarverslag Doetinchem 2021

Op weg naar een zelfstandig bestaan

Young & Kids is een programma voor jonge (aanstaande) moeders. We helpen hen om een zelfstandig bestaan op te bouwen. De opvoeding van het kind en uiteindelijk het zoeken naar geschikt werk of naar een opleiding staat voorop. In zes maanden krijgen de deelnemers meer inzicht in hun persoonlijke talenten en hoe ze deze in kunnen zetten voor het vinden en behouden van een baan of het vervolgen van een beroepsopleiding.

De jonge (aanstaande) moeders kunnen met andere jonge moeders ervaringen delen over het moederschap en over de voor- en nadelen daarvan. Door andere mensen te ontmoeten bouwen zij een ruimer sociaal netwerk op. De programmaonderdelen van Young & Kids zijn divers en bestaan onder andere uit opvoedondersteuning, EHBO voor kids, sport en beroepenoriëntatie-opdrachten. Voor elke jonge (aanstaande) moeder maken we een programma op maat. Dit geldt ook voor jonge (aanstaande) vaders. Er zijn geen lange wachtlijsten: we kunnen direct contact opnemen met de jonge (aanstaande) vader of moeder om meteen in te stromen. 

 

Young & Kids is sinds 2011 actief en heeft al meer dan 200 deelnemers begeleid. Een van de begeleidsters is een gediplomeerde ervaringsdeskundige, 10 jaar geleden rondde zij zelf Young & Kids succesvol af.
In 2021 heeft het programma een redesign gekregen. Hiermee borgen we continuïteit en kwaliteit van het programma en maken we het toekomstbestendig.

 

SAMENWERKINGEN

Young & Kids intensiveert de samenwerking met het Graafschap College. Zwangere of net bevallen leerlingen krijgen vanuit het Graafschap College de mogelijkheid om aan te sluiten bij het programma. Verder onderzoeken we de samenwerkingsmogelijkheden met het Moeder en Kind huis van Pluryn in Doetinchem: jonge moeders uit het Moeder en Kind huis zouden dan in de toekomst kunnen deelnemen aan Young & Kids.

In 2021 hebben wij geïnvesteerd in ons netwerk om de zichtbaarheid en bekendheid van Young & Kids te vergroten. We hebben bij verschillende instanties presentaties gegeven om het programma meer onder de aandacht te brengen en om aan te geven hoe het kan bijdragen in het ondersteunen van jonge moeders en vaders. Deze netwerkbijeenkomsten hebben positief uitgepakt. Daar zijn wij natuurlijk enorm blij mee: hulp en ondersteuning voor deze doelgroep is heel belangrijk.

 

Moeders aan het woord

“De ondersteuning betekent erg veel voor mij. Ik ben heel goed geholpen met lastige situaties waarin ik zelf niet meer goed zag hoe ik eruit moest komen. Ze helpen kijken wat er nodig is voor een goede toekomst voor mij en mijn kind. En als ik daar iets in wil, dan kan ik het aangeven en helpen ze mij daarbij.”

 

“Wat ik vooral nodig had was structuur. Ik zat op een gegeven moment alleen maar thuis met mijn kindje. Door mijn deelname aan het project kreeg ik meer sociale contacten en structuur. Als ik vragen had over de opvoeding van mijn kindje kon ik deze stellen in de groep.”

 

“Op persoonlijk vlak ben ik erg gegroeid door de gesprekken die ik hier heb gevoerd. Mijn studie heb ik weer opgepakt. Er is meer dan alleen maar moeder zijn.”

 

“Zonder de ondersteuning zou ik eigenwijs verder gaan met mijn leventje en doen alsof alles goed gaat. Hier kijken ze door je masker heen.” 

 

“Zonder Young & Kids zou ik het gevoel hebben dat ik er alleen voor zou staan als jonge moeder.”