We maken ons hart voor Home-Start
Het afgelopen jaar, 2023, stond in het teken van meeveren met de ontwikkelingen rondom vrijwilligers. Er is een terugloop bij de huidige groep vrijwilligers en de instroom van nieuwe vrijwilligers is minimaal. De wensen, verwachtingen en profielen van ‘de vrijwilliger’ veranderen en vragen maatwerk en meebewegen.
Gedurende het jaar werden 11 nieuwe vrijwilligers verwelkomd en getraind, terwijl 19 vrijwilligers zijn gestopt. Eind 2023 zijn er nog 66 vrijwilligers actief.
In 2023 zijn twee waardevolle themabijeenkomsten georganiseerd. In het voorjaar sprak coördinator netwerkcoach Annemarie Smith van Welzijn Lochem tijdens een bijeenkomst. Zij voorzag in tools en informatie om gesprekken te voeren over het versterken van het netwerk rondom ouders en gezinnen.
In het najaar werd de themabijeenkomst 'Hechting' aangeboden, geleid door collega Saskia Vos, jeugdverpleegkundige en Kortdurende Videohome-trainer bij Yunio.
Met “Liever samen…” als thema in de Week van de Opvoeding ontvingen vrijwilligers en Home-Start gezinnen een boekje van de Family Factory vol TopTips, om elkaar te inspireren of om van elkaar te leren.
Op de Dag van de Vrijwilliger is waardering en dankbaarheid uitgesproken naar de vrijwilligers door middel van een warm gedicht over ‘lichtpuntjes’ met een sfeervol kaarsje.
De vrijwilligers werden verblijd met de jaarlijkse Sensire en Yunio kerstmarkt. De kerstbrunch heeft dit jaar plaats gemaakt voor een centrale nieuwjaarsborrel in januari 2024.
Deze samenkomst verschilt van voorgaande jaren doordat het niet alleen de samenwerking met vrijwilligers van Kindertaalcoach opzocht, maar ook de vrijwilligers van #Opladers en Inhuis Steungezinnen samenbracht.
Landelijk bestaat Home-Start 30 jaar
Op 2 november vond de jaarlijkse Landelijke Dag voor Home-Start coördinatoren plaats, waarbij Home-Start ter gelegenheid van haar 30-jarig bestaan groots uitpakte met een koninklijk bezoek van Koningin Máxima. Deze feestelijke gelegenheid bevestigde dat Home-Start mag blijven staan voor dit mooie, betekenisvolle en effectieve programma.
Evidence based onderzoek is dit jaar gestart
In het kader van een vernieuwde aanvraagcyclus, die om de vier jaar plaatsvindt, is Home-Start onderworpen aan een onderzoek naar de methode en effectiviteit. De Universiteit van Amsterdam heeft de verantwoordelijkheid voor dit onderzoek op zich genomen, waarbij 175 gezinnen gedurende hun Home-Start traject zijn gemonitord aan de hand van een vragenlijst. Home-Start Achterhoek heeft hieraan bijgedragen door twee gezinnen aan te leveren. Het doel van dit onderzoek is dat Home-Start Nederland de komende vier jaar erkend blijft als een effectieve interventie, opgenomen in de database van het Nederlands Jeugdinstituut (Nji).
Home-Start in beeld
Op het gebied van werving, ligt er een continue uitdaging om mee te veren met de nieuwe innovaties en trends om nieuwe vrijwilligers te werven. Daartoe is in 2023 een wervingsfilm gemaakt:
Deze film is actief gedeeld op sociale media, ook op nationaal niveau, en is te vinden op verschillende platforms voor vrijwilligersvacatures. Voor het werven van nieuwe vrijwilligers is het belangrijk vaak en op de juiste plekken zichtbaar te zijn.
Zo hebben de coördinatoren in 2023 Home-Start bijvoorbeeld ook op de kaart gezet op verschillende vrijwilligersmarkten.
Tendensen en Signalen 2023
Hoewel het aantal gezinnen (96 gezinnen) nagenoeg gelijk is gebleven aan vorig jaar, blijft de overtuiging bestaan dat er zeker meer gezinnen zijn met behoefte aan een steuntje in de rug. Vanuit deze overtuiging wordt ingezien dat de benadering aangepast moet worden om deze gezinnen te bereiken.
Aandachtspunten 2024
- aandacht voor het 25 jaar bestaan van Home-Start Achterhoek;
- de maatwerkproducten van Yunio blijven elkaar versterken en aanvullen;
- inspelen op landelijke ontwikkelingen;
- verhoogde inzet op werving en selectie van nieuwe vrijwilligers en gezinnen;
- alert zijn op specifieke behoeften van gezinnen;
- verbinding met vrijwilligers bewaken en hun motivatie voeden;
- uitbreiden van digitale vaardigheden/mogelijkheden;
- voorbereidingscursus opnieuw evalueren;
- kwaliteitsbewaking van het Home-Start-programma, maatwerk leveren wat passend is bij de huidige ontwikkelingen;
- in beeld blijven bij verwijzers/netwerkpartners: via social media, regionale en plaatselijke kranten, Vrijwilligersvacaturebank, aansluiten bij teamoverleg.
Home-Start in Lochem
De samenwerkingen en initiatieven vanuit #Opladers en Oplaad Gezinnen hebben ervoor gezorgd dat er meer kenbaarheid gegeven werd aan Home-Start. Het jaar zijn we gestart met een bezoekje aan het Sociaal Team van ‘t Baken. Gedurende het jaar was er met regelmaat contact en casusoverleg. Laagdrempelig aansluiten bij Boekjes & Babbels en de Huiskamer heeft ervoor gezorgd dat ouders ook via die weg Home-Start leren kennen.
In onderstaande tabel zie je het totale aantal (97) gezinnen dat een beroep gedaan heeft op Home-Start uitgesplitst per gemeente in de Achterhoek.
In deze diagram zie je de soorten ondersteuningsvragen in percentages weergegeven. Een gezin kan op één of meerdere vlakken ondersteuning nodig hebben.
Hier zie je door wie er naar Home Start verwezen is in je gemeente in percentages.
In deze diagram zie je welke risicofactoren gezien worden binnen Home-Start in percentages, waarbij per gezin meerdere factoren aanwezig kunnen zijn.