Oekrainse vluchtelingen Jaarverslag Lochem 2024

Aantal kinderen in zorg

Per 31 december 2024 had Yunio 131 Oekraïense kinderen in zorg. Van deze kinderen zijn er 59 in 2024 ingestroomd, wat een stijging van 28 kinderen ten opzichte van vorig jaar betekent. De toename betreft voornamelijk de jongere kinderen, in de leeftijd van 0 tot 2 jaar. De grootste stijging is zichtbaar in de regio’s Oost-Gelre, Berkelland, Oude IJsselstreek en Doetinchem.

Aantallen Oekraïense vluchtelingen in zorg in Lochem
  •  Totaal aantal kinderen in zorg (Oekraine)

Bekijk hier ook het overzicht van de aantallen in andere gemeenten.

De situatie rondom de Oekraïense vluchtelingen is dynamisch en wordt beïnvloed door diverse factoren, zoals de opvangcapaciteit van gemeenten en de landelijke verdeling van vluchtelingen. Dit zorgt ervoor dat vluchtelingen zich regelmatig door het land verplaatsen, wat invloed heeft op de zorgbehoefte en het aantal kinderen in zorg.

Behoeften en uitdagingen in de zorg

Trauma, stress, angst en depressie komen veel voor bij Oekraïense kinderen en hun ouders. Communicatieproblemen, zoals de taalbarrière, leiden vaak tot misverstanden en kunnen isolatie bevorderen. Ouders en kinderen moeten wennen aan de Nederlandse taal, wat extra uitdagingen met zich meebrengt. Ondanks de geboden ondersteuning blijven financiële zorgen bij sommige gezinnen bestaan. Medische aandoeningen blijven soms onderbehandeld door taalbarrières, en opvoedingsverschillen kunnen tot misverstanden leiden

Voor peuters wordt Vroege en Voorschoolse Educatie (VVE) aangeboden, maar sommige ouders hebben moeite om hun kinderen naar de peuteropvang te brengen vanwege de verlatingsangst van kinderen. Ook zijn er ouders die hopen terug te keren naar Oekraïne en daarom het aanbod van opvang niet willen accepteren. De start van de opvang verloopt vaak anders dan bij Nederlandstalige kinderen, wat extra tijd en aandacht vereist van de professionals.

De taalbarrière zorgt voor langere consulten. Er wordt gebruikgemaakt van vertaalapps en, indien nodig, afbeeldingen om de communicatie te vergemakkelijken.

Aanpak en oplossingen

De JGZ professionals bouwen sterke vertrouwensrelaties op met ouders, wat de samenwerking versterkt en de kwaliteit van zorg voor deze doelgroep verbetert. Vaak wordt gekozen voor huisbezoeken, vooral voor de gezinnen die moeilijk bereikbaar zijn. Het aantal no show op de consultatiebureaus is hoger en de professionals besteden extra tijd en aandacht aan het opvolgen van deze gevallen door langs te gaan en in gesprek te gaan met betreffende locatiemanagers. Daar hoort ook bij dat niet alle Oekraïense vluchtelingen dezelfde behoeften hebben. Extra zorgvragen kunnen leiden tot een grotere werkdruk voor professionals. En vaak moet er snel gedacht en beslist worden, omdat zij zich vaak snel verplaatsen. 

Samenwerking tussen verschillende partijen is van essentieel belang; er moeten korte lijnen zijn met gemeente en partners in het sociale domein.  

Er bestaat bij deze groep ook gemiddeld meer wantrouwen jegens vaccinaties, wat resulteert in het afzien van de RVP vaccinaties. De professionals besteden extra tijd aan het bespreken van de voordelen van vaccineren met de ouders. In 2024 lijkt wel zichtbaar te worden dat kinderen die in Nederland zijn geboren, het Nederlandse vaccinatieschema volgen en vaker gevaccineerd worden volgens het RVP.