Thuisbegeleiding Jeugd Jaarverslag Lochem 2024

SAMEN MET OUDERS MAKEN WE THUIS HET VERSCHIL

Ouders beschikken in deze tijden over een overvloed aan informatie, maar ervaren desondanks vaak onzekerheid over hun opvoedingsvaardigheden. Sociale media schetsen een ideaalbeeld dat in de praktijk moeilijk haalbaar is, wat kan leiden tot gevoelens van tekortschieten. Veel ouders stellen zich vragen als: ‘Doe ik het wel goed?’ en ‘Ben ik een goede ouder?’.

Yunio erkent deze uitdagingen en biedt ouders thuis praktische ondersteuning en direct erkenning voor hun inzet. Door te focussen op hun sterke kanten en maatwerkbegeleiding te bieden, helpt Yunio Thuisbegeleiding hen met meer zelfvertrouwen in hun rol als opvoeder te staan. Daarnaast spelen sociale ongelijkheid en verschillen in kansen een rol in de opvoeding. Yunio streeft ernaar om alle kinderen gelijke ontwikkelingskansen te bieden, ongeacht hun achtergrond. Daarom wordt extra ondersteuning geboden aan gezinnen die dit nodig hebben.

Samen maken we thuis het verschil en vinden we een oplossing

  • Het opbouwen van een vertrouwensband: toegankelijk zijn, een luisterend oor bieden en empathie tonen.
  • Praktische ondersteuning: opvoedvaardigheden versterken, structuur aanbrengen en samen zoeken naar oplossingen voor specifieke opvoeduitdagingen.
  • Het versterken van de ouder-kindrelatie: positieve interacties stimuleren, veilige hechting bevorderen en effectieve communicatie tussen ouder en kind ondersteunen.
  • Doorverwijzing naar andere hulpverleners: indien aanvullende ondersteuning nodig is.
  • Empowerment van ouders: inzicht geven in hun eigen kracht en mogelijkheden, en bijdragen aan het opbouwen van zelfvertrouwen.
“Ik voelde me zo alleen met mijn opvoedvragen. Dankzij de thuisbegeleider heb ik geleerd om meer geduld te hebben met mijn kind en om positiever naar mezelf te kijken. ” - een moeder

Ontwikkelingen in 2024

De vraag naar Thuisbegeleiding Jeugd blijft onverminderd groot. In sommige gemeenten staat het budget voor opvoedondersteuning onder druk, terwijl in andere gemeenten thuisbegeleiding beperkt wordt ingezet. Yunio blijft zich inzetten voor een optimale samenwerking met ketenpartners om de toegankelijkheid en effectiviteit van deze ondersteuning te vergroten.

Daarnaast wordt er continu geïnvesteerd in deskundigheidsbevordering. De opgedane kennis en ervaring tonen aan dat een positieve benadering van ouders en kinderen bijdraagt aan duurzame verbeteringen in de pedagogische basis van gezinnen.

Casus

Op het consultatiebureau delen ouders hun zorgen. Een driejarige zoontje heeft intense driftbuien en raakt snel gefrustreerd als hij niet krijgt wat hij wil. Hij schreeuwt, slaat, schopt en gooit met spullen. Zijn moeder voelt zich machteloos. Ze wil hem helpen, maar weet niet hoe ze hem kan begrenzen zonder de situatie te laten escaleren.

De thuisbegeleider komt langs en luistert zonder oordeel. In gesprekken met moeder wordt duidelijk dat haar zoon moeite heeft met taal, zowel in het Turks als in het Nederlands. Hij kan zijn emoties niet onder woorden brengen, wat zijn boosheid alleen maar versterkt. Samen verkennen ze hoe moeder haar zoon kan ondersteunen en welke aanpak bij het gezin past. Kleine aanpassingen in het dagelijks ritme en een voorspelbare structuur blijken al snel een positief effect te hebben.

Ondertussen wordt het jongetje onderzocht door Kentalis. De diagnose TOS (taalontwikkelingsstoornis) bevestigt de vermoedens: hij heeft extra ondersteuning nodig, zowel thuis als in een gespecialiseerde behandelgroep. De thuisbegeleider blijft betrokken, helpt moeder om adviezen in de praktijk te brengen en zorgt voor korte lijntjes met Kentalis.

Dankzij de thuisbegeleiding voelen ouders zich minder alleen in de opvoeding. Ze krijgen handvatten om hun zoon beter te begrijpen en te begeleiden, wat zorgt voor meer rust en duidelijkheid in huis.