Van het team jeugdgezondheidszorg
Problemen in 2024
1. VVE beleid op gemeentelijk niveau
Een belangrijk aandachtspunt in de gemeente Lochem is de behoefte aan een duidelijk omschreven beleid met betrekking tot de VVE indicaties. Er vinden gesprekken plaats over het opstellen van een eenduidig aanmeld- en evaluatiesysteem en beleid, samen met ketenpartners en de gemeente om voor deze doelgroep heldere afspraken te gaan maken.
2. Samenwerking met het sociaal domein
De samenwerking met het sociaal domein blijft een aandachtspunt, mede door personeelswisselingen binnen de gemeente. Het verloop onder medewerkers maakt het lastig om continuïteit in de samenwerking te behouden. Het is daarom goed onder onze aandacht te blijven investeren in de netwerken en samenwerking.
Trends en ontwikkelingen
Betrokkenheid van vaders
Er is een positieve trend waargenomen in de betrokkenheid van vaders bij de opvoeding en consulten van hun kinderen. Dit wordt deels toegeschreven aan een maatschappelijke verschuiving die het belang benadrukt van de rol van vaders in de opvoeding en aan verbeterde verlofregelingen die het voor vaders gemakkelijker maken om aanwezig te zijn bij afspraken en vaccinaties.
Prenatale huisbezoeken
Wij zien in 2024 dat het aantal begrote prenatale huisbezoeken hoger is dan realiteit. Er is goed contact met verloskundige praktijken, en toch blijft het aantal prenatale huisbezoeken lager dan ingeschat. Het komt zelden voor dat het gevoel ontstaat dat moeders zijn ‘gemist’ wanneer zij een eerste contact hebben na de geboorte. Wij zoeken de oorzaken hiervan onder andere in weinig vroeggeboortes en weinig lage SES.
Mazelenuitbraak
Tijdens de mazelenuitbraak in Nederland in 2024 werden in Lochem meerdere vragen ontvangen van ouders over het vervroegen van de BMR-vaccinatie. Hoewel dit niet mogelijk was vanwege de landelijke richtlijnen, kwam het belang van vaccineren duidelijk naar voren. Ouders die eerder twijfels hadden over vaccinaties, besloten in sommige gevallen alsnog de BMR-vaccinatie te geven aan hun kind.
Overgewicht
Bij het overgewicht van kinderen wordt een lichte stijging waargenomen. Ouders reageren wisselend op gesprekken hierover, waarbij sommige ouders openstaan voor begeleiding terwijl anderen het een gevoelig onderwerp vinden en er niet aan toe zijn om er iets aan te doen of het overgewicht te erkennen.
Schermgebruik voor ouders en kind
Schermgebruik blijft een aandachtspunt in de jeugdgezondheidszorg, gezien de negatieve effecten op taalontwikkeling, motoriek en gezondheid van kinderen. Ouders vinden het moeilijk om schermgebruik te beperken, vooral door hun eigen gebruik van digitale apparaten. We richten ons op het bewust maken van ouders over deze impact en adviseren hen om het goede voorbeeld te geven. We moedigen ouders aan kinderen meer actieve, interactieve vormen van spel aan te bieden die taal- en motorische ontwikkeling bevorderen.
Pilot Acht Weken consulten thuis + K-VHT
In 2023 werd een pilot uitgevoerd waarbij acht weken consulten thuis werden aangeboden in combinatie met een K-VHT consult. Deze aanpak is in 2024 voortgezet en resulteert in kortere lijnen en betere vertrouwensbanden met ouders. Daarnaast merken we ook dat ouders minder vragen stellen via WhatsApp wanneer dit huisbezoek heeft plaatsgevonden, omdat ouders tijdens dit bezoek in hun kracht worden gezet.
No Show
In Lochem valt het aantal no-shows relatief mee, maar komt het soms voor bij gezinnen met taalbarrières of drukke agenda's. Er wordt geprobeerd deze gezinnen te bereiken door herinneringen te sturen of huisbezoeken af te leggen. Voor de gezinnen die op non-bereik staan is het wel bekend waarom zij geen gebruik willen maken van de jeugdgezondheidszorg van Yunio. De redenen variëren en zijn terug te vinden in de paragraaf JGZ in cijfers.
Statushouders en Oekraïners
De zorg voor statushouders in Lochem kent uitdagingen, zoals taalbarrières en culturele verschillen. Echter, dankzij de ondersteuning van het sociaal domein en organisaties zoals Vluchtelingenwerk, wordt er goede vooruitgang geboekt in de integratie en begeleiding van deze gezinnen. Er wordt gebruik gemaakt van tolkentelefoons en vertaalapps om communicatie te vergemakkelijken.
Oekraïense gezinnen in Lochem maken inmiddels gebruik van de reguliere consulten en VVE indicaties. Een belangrijke ontwikkeling is dat Oekraïense kinderen nu kunnen worden ingeschreven voor voorschoolse educatie (VVE). Deze gezinnen zijn vaak gemotiveerd om gebruik te maken van de zorg en ondersteuning.
Voorbeeldcasus
Ik bracht een huisbezoek aan een gezin met een migratieachtergrond, waarvan het jongste kind extra ondersteuning nodig heeft bij de taalontwikkeling. Tijdens het bezoek besprak ik de mogelijkheden van VVE en benadrukte het belang van aanvullende taal stimulatie thuis.
Het huisbezoek bracht uitdagingen met zich mee, zoals een taalbarrière die de communicatie bemoeilijkte. Daarnaast werd het gesprek beïnvloed door afleidingen in de thuissituatie, zoals het schermgebruik van een ander kind op dat moment. Ik merkte dat het bespreekbaar maken van dit onderwerp, mede door culturele verschillen, een gevoelig onderwerp bleek.
Tegelijkertijd bood dit huisbezoek wel een belangrijke meerwaarde. Het stelde me in staat om ouders bewust te maken van hun rol in de taalontwikkeling van hun kind. Naast VVE werden praktische adviezen gegeven, zoals voorlezen, samen praten en het beperken van schermtijd.
Hoewel het inzetten van de K-VHT in dit geval niet mogelijk was, omdat ouders onvoldoende konden begrijpen wat de bedoeling was, bood het huisbezoek inzicht in de thuissituatie en creëerde het een kans om advies op maat te geven. Het illustreert hoe huisbezoeken gericht bijdragen aan een betere ondersteuning van het gezin - door jeugdverpleegkundige Lochem