BOEKJES & BABBELS Lochem Jaarverslag Lochem 2021

BOEKJES & BABBELS LOCHEM

Voorlezen, samen zingen, lekker spelen en boekjes uitzoeken voor thuis: dat is in een notendop Boekjes & Babbels in de Graafschap bibliotheek in Lochem. Deze bijeenkomsten zijn goed voor de onderlinge band tussen ouder en kind, het luister- en concentratievermogen én de sociale en emotionele ontwikkeling van jonge kinderen. Twee ochtenden per week bezoeken gemiddeld 20 (groot)ouders met hun (klein)kinderen deze bijeenkomst. Elke keer staat een prentenboek centraal dat aansluit bij de belevingswereld van jonge kinderen.

Boekjes & Babbels werd in de eerste helft van het jaar aangeboden vanuit een samenwerking tussen Yunio, Home-Start en de Graafschap bibliotheek Lochem. Een jeugdverpleegkundige van Yunio schuift eens per maand aan om vragen van ouders te beantwoorden en advies te geven.  

De enthousiaste gastvrouwen, vrijwilligers van Home-Start, hebben in de loop van 2021 een aanbod gekregen van de Graafschap bibliotheek Lochem om bij hen in dienst te treden. Een mooi compliment voor beide gastvrouwen die zich vele jaren als trouwe vrijwilliger hebben ingezet. Per september 2021 hebben zij de overstap van vrijwilliger naar medewerker gemaakt. Zij blijven in dezelfde vorm Boekjes & Babbels aanbieden. Met deze overstap stopt de begeleiding vanuit de coördinator van Home-Start. Als samenwerkingspartner in het preventieve veld blijft de Home-Start coördinator voor pr-taken en verwijzingen het aanspreekpunt voor de Graafschap bibliotheek Lochem en andersom. Ook heeft de Home-Start coördinator een stimulerende rol richting vrijwilligers en ouders door hen naar Boekjes & Babbels te verwijzen.

 

DE IMPACT VAN CORONA
Vanwege aangescherpte maatregelen en zelfs sluitingen van de bibliotheek door het coronavirus zijn de bijeenkomsten in 2021 aangepast of tijdelijk stopgezet. De coördinator van Home-Start heeft in de eerste helft van het jaar een ondersteunende rol vervuld. Het evalueren van de  coronaprotocollen van de bibliotheek en deze afstemmen op de richtlijnen van Yunio, was ook dit jaar één van de extra taken. 

 

BOEKJES & BABBELS GORSSEL 
In de Graafschap bibliotheek in Gorssel is er twee keer per maand Boekjes & Babbels: een voorlees- en speelbijeenkomst met een muzikaal tintje. Ook hier sluit eens per maand een jeugdverpleegkundige van Yunio aan. Gemiddeld komen er tien kinderen met hun (groot)ouders naar de bijeenkomst. Bij Boekjes & Babbels Gorssel zijn geen Home-Start vrijwilligers actief. De Home-Start coördinator houdt verbinding door te participeren in pr-taken. Ook heeft ze een stimulerende rol richting vrijwilligers en ouders door hen naar Boekjes & Babbels te verwijzen.