Landelijk professioneel kader Jaarverslag Lochem 2024

Kansrijk, Gezond en Veilig Opgroeien

Yunio streeft naar een kansrijk, gezond en veilig opgroeien van elk kind in onze regio. Het Landelijk Professioneel Kader (LPK) fungeert hierbij als leidraad voor de zorginhoud. In 2022 werd deze richtlijn geüpdatet, wat in 2024 resulteerde in een concept zorgroute die aansluit bij de behoeften van kinderen, ouders en de maatschappij. Het uitgangspunt van deze zorgroute is: Groeien doe je samen en ongelijk investeren voor gelijke kansen.

Ontwikkeling van de zorgroute: voor ieder kind een route

Tijdens brainstormsessies werd aandacht besteed aan leeftijdsfasen, maatschappelijke ontwikkelingen, de behoeften van ouders, de kwaliteiten van zorgprofessionals en de toekomst van de Jeugdgezondheidszorg (JGZ). Dit heeft geleid tot de schets van een zorgroute voor kinderen van 0 tot 4 jaar. Het minimale zorgaanbod is voor elk kind en gezin gelijk, waarna de jeugdverpleegkundige, in samenspraak met ouders en eventuele ketenpartners, het passende zorgaanbod bepaalt. Hierdoor krijgt elk gezin een individuele zorgroute die bij hun situatie past. Dit kan variëren van het regelmatig hebben van fysieke contactmomenten met de jeugdverpleegkundige tot het inrichten van contact op andere manieren en frequenties. Dit stelt Yunio in staat om daar te investeren waar nodig en waar mogelijk los te laten, of liever gezegd, anders vast te houden. Belangrijk daarbij is de communicatie en de samenwerking, en dat er ten alle tijde contact mogelijk is en alternatieven beschikbaar zijn. 

 

Feedback en aanpak 2025

Eind 2024 is de concept route gedeeld met de organisatie en feedback opgehaald. Vanuit daar wordt de (voorlopig) definitieve route opgesteld en de stappen bepaald om volgens de vernieuwde route te kunnen gaan werken. Digitalisering, innovatie en communicatie zijn de belangrijkste middelen die ingezet worden om stapsgewijs door te groeien naar de hernieuwde zorgroute.