Jeugdgezondheids-zorg Berkelland Jaarverslag Berkelland 2023

Van het team jeugdgezondheidszorg

Succeservaring

Sinds ongeveer twee jaar neemt Yunio actief deel aan de POP-poli (Psychiatrie, Obstetrie (Verloskunde) en Pediatrie (Kindergeneeskunde),  wat nu een integraal onderdeel is geworden voor andere zorgverleners en zwangere vrouwen. Dit heeft aantoonbaar positieve effecten gehad op de zorg voor de kwetsbare doelgroep die centraal staat in deze poli. Dankzij de betrokkenheid van Yunio hebben zorgverleners nu een verbeterd overzicht van de situatie en kunnen zij beter op elkaar afstemmen.

Bovendien resulteren er vanuit de POP poli talrijke aanmeldingen voor prenataal huisbezoek binnen de kwetsbare doelgroep. Dit illustreert een doorlopende lijn binnen de geboortezorgketen, wat een positieve ontwikkeling is.

In de hedendaagse samenleving staan gezinnen voor aanzienlijke uitdagingen. De toenemende individualisering legt een grotere nadruk op ouders als primaire verantwoordelijken voor de zorg van hun kinderen, eerder dan dat het gezamenlijk wordt gedragen door de lokale gemeenschap. Het gezegde "it takes a village to raise a child" is niet zonder reden. De ouders in Berkelland zijn terughoudend in het vragen om hulp, vanwege de typerende Achterhoekse mentaliteit van de regio. Yunio voorziet in diverse ondersteuningsdiensten die gezinnen kunnen helpen of hun eigen kracht kunnen versterken. Voorbeelden hiervan zijn onder andere Kortdurende Video Hometraining en Homestart.

Het OuderTeam heeft ook toestemming gekregen om volgend jaar door te gaan, wat een positieve ontwikkeling is voor het aanbod van ondersteuning aan ouders.
 

Wicked Skills

Het afgelopen jaar hebben enkele collega's van team Berkelland deelgenomen aan de Wicked Skills training, die Yunio aanbood. Deze vaardigheden zijn essentieel voor moderne zorgprofessionals om te kunnen omgaan met uitdagingen en de veranderende zorgvragen. De organisatie richt zich op een toekomstgerichte transitie, waarin deze 'wicked skills' van onschatbare waarde zijn.

Uitbreiding vaccinatieprogramma

Sinds oktober '23 is het vaccinatieprogramma uitgebreid, ook binnen Team Berkelland. De vaccinatiegraad in Berkelland is aanzienlijk hoog. Zwangere vrouwen hebben nu de mogelijkheid om naast de maternale kinkhoestvaccinatie ook de griepvaccinatie te ontvangen, beide tijdens één consult op het consultatiebureau. Bovendien zijn de voorbereidingen getroffen voor de toediening van het rotavirusvaccin aan kinderen die vanaf 1 januari 2024 worden geboren. Het rotavirus kan ernstige maag-darmklachten veroorzaken, leidend tot uitdroging en ziekenhuisopname. Vaccinatie biedt hier een belangrijke preventieve maatregel om het aantal ziekenhuisopnames te verminderen.
 

Bereik in %
Non Bereik in %
99.29%
0.71%