Jeugdgezondheids-zorg Oude IJsselstreek Jaarverslag Oude IJsselstreek 2023

Jaarverslag Oude IJsselstreek

Van het team jeugdgezondheidszorg
2023 is het jaar waarin de digitalisering succesvol is geoptimaliseerd binnen team Oude IJsselstreek. Dit heeft positieve resultaten opgeleverd zoals het algemeen gebruik van digitale agenda’s. Ook ouders maken meer gebruik van de digitale vragenlijsten voorafgaand aan een afspraak op het consultatiebureau. Dit werkt voor ons erg efficiënt en stelt ons in staat nog beter gerichte aandacht te schenken aan de specifieke behoeften van ouders.

Succeservaring

In de gemeente Oude IJsselstreek hebben we met verschillende partijen “De week van de opvoeding” georganiseerd.  
Opvoeden is geen kinderspel. We doen het samen, met hart voor wat ieder kind nodig heeft en oog voor ieders talent. In de Week van de Opvoeding hebben wij tal van workshops en activiteiten georganiseerd gericht op ouders en kinderen, mede-opvoeders en professionals.
Het programma omvatte onder andere activiteiten zoals babymassage, voorlezen en ‘liedjes vieren’ in de leeftijd van 0-4 jaar.
Ook voor schoolgaande kinderen werd er een sportmiddag georganiseerd en voor de ouders/verzorgers van pubers een voorlichtingsavond specifiek gericht op dit levensfase-thema.
 

De wekelijkse bijeenkomst voor ouders/verzorgers, genaamd Boekjes & Babbels, wordt erg goed bezocht in de gemeente Oude IJsselstreek. Vanwege de hoge opkomst plannen we een uitbreiding in 2024. De jeugdverpleegkundige van Yunio zal maandelijks aansluiten met relevante thema's, zoals zindelijkheid en omgaan met driftbuien. Bovendien zal er in 2024 een nieuwe groep starten in Gendringen.

Onze samenwerking met bibliotheek De Achterhoekse Poort verloopt zeer positief. Het traject "de VoorleesExpress" draait ook uitstekend en biedt ons de kans om kinderen te ondersteunen bij de ontwikkeling van hun spraak en taal.

Uitdagingen

Het afgelopen jaar hebben we te maken gehad met een aantal uitdagingen, waaronder;

  1. Armoede
  2. Nieuwe statushouders
  3. Sociaal isolement

Armoede
In de huidige context is armoede een veelbesproken onderwerp geworden. We komen herhaaldelijk gezinnen tegen waar armoede een rol speelt, hoewel we tegelijkertijd het gevoel hebben dat we niet alle gevallen van armoede daadwerkelijk opmerken. Met name gezinnen waarbij ouders net boven de grens van het minimumloon zitten, worden hierdoor getroffen.
Als jeugdverpleegkundige/jeugdarts merken we dat dit een niet makkelijk te bespreken onderwerp is voor ouders. We proberen een manier te zoeken en samen met gezinnen en externe organisaties passende ondersteuning te vinden.

Nieuwe statushouders
Deze gezinnen hebben meer aandacht en begeleiding nodig dan momenteel beschikbaar is. Nieuwe statushouders ontvangen geen begeleiding meer van vluchtelingenwerk en hebben vaak geen of een beperkt sociaal netwerk.
Enkele veelvoorkomende praktijkvoorbeelden zijn het aanvragen van een DigiD, het aanschaffen van benodigdheden voor baby's en het aanvragen van kindertoeslagen. In dergelijke situaties streven we altijd naar nauwe samenwerking met andere disciplines, zoals sociaal werk, Buurtzorg Jong en sociaal raadslieden. We ervaren namelijk dat deze taken en verantwoordelijkheden vaak buiten onze capaciteit en beschikbare tijd vallen om adequaat te kunnen vervullen.

Sociaal isolement
We zien ook in de Oude IJsselstreek een toenemende individualisering van de maatschappij. Een zichtbare trend is de groeiende eenzaamheid, waarbij veel mensen beperkte sociale contacten en netwerken hebben.

Als jeugdverpleegkundige/jeugdarts merken we echter wel dat de behoefte aan contact groot is. In 2024 wordt #opladers gesubsidieerd en we verwachten dat de betrokkenen hier actief mee aan de slag kunnen gaan. Team Oude IJsselstreek staat heel erg open om met hen mee te denken waar de behoeften liggen en hoe we hierin goed aan kunnen sluiten bij alle inwoners van de Oude IJsselstreek. Vooral bij de jonge gezinnen die wij zo goed in beeld hebben.

Samengevat: In 2023 hebben we aanzienlijke vooruitgang geboekt, zowel op gebied van digitalisering als op de samenwerkingen binnen de gemeente. Ook hebben we als Yunio binnen de gemeente meer zichtbaarheid gecreëerd voor degenen die ons nodig hebben.

% Bereik
% Non Bereik
99.50%
0.50%