Van het team jeugdgezondheidszorg
Top 3 problemen
In de gemeente Oude IJsselstreek constateren wij een toename in complexiteit en diversiteit van problematiek binnen gezinnen. De drie belangrijkste thema’s die naar voren kwamen in 2024 zijn:
Draagkracht versus draaglast
Ouders ervaren een steeds grotere druk om op alle levensgebieden te presteren, van werk tot gezin en sociale activiteiten. Dit leidt tot uitputting en een gebrek aan balans, wat onder andere resulteert in slaapproblemen en uitdagingen in rust en regelmaat binnen het gezin. Ouders zoeken vaak naar snelle oplossingen, wat soms hun eigen veerkracht ondermijnt en veel flexibiliteit vraagt van onze aanpak.
Complexiteit van multiprobleemgezinnen
Multiprobleemgezinnen vormen een significant aandeel in de caseload. Vaak spelen er tegelijkertijd financiële zorgen, een beperkt sociaal netwerk of psychische problematiek. Deze gezinnen vragen intensieve samenwerking met externe partners zoals Vluchtelingenwerk, Buurtzorg Jong en Sociaal Raadslieden om de veiligheid en stabiliteit van kinderen te waarborgen.
Toename van overgewicht bij jonge kinderen
In de gemeente Oude IJsselstreek zien we steeds vaker overgewicht bij jonge kinderen, met name vanaf twee à drie jaar. Dit probleem is niet eenvoudig op te lossen, omdat eet- en beweegpatronen diepgeworteld zijn in gezinsgewoonten. Gedragsverandering vraagt tijd en inzet, terwijl ouders het probleem niet altijd herkennen of het lastig vinden om aan te pakken en is het een gevoelig onderwerp. Yunio is gestart met het opleiden van centraal zorgverleners gericht op overgewicht, waar de jeugdverpleegkundige of jeugdarts naar kan verwijzen. Hierdoor wordt de drempel voor ouders hopelijk lager en kan er op langere termijn begeleiding geboden worden wat effectiever is voor de aanpak van overgewicht bij kinderen.
Daarnaast spelen factoren zoals meer beeldschermgebruik en minder buiten spelen een rol. Financiële beperkingen kunnen het ook moeilijker maken om structureel gezonde voeding aan te bieden. Wij ondersteunen ouders met praktische adviezen en kijken waar nodig naar gespecialiseerde hulp, zoals een diëtist of kinderarts.
Trends en ontwikkelingen
- Ouders zoeken vaker informatie online, wat soms leidt tot misvattingen en desinformatie. Dit vraagt van onze professionals een actieve rol in het bijsturen van deze ouders richting wetenschappelijk onderbouwde adviezen.
- Er is een duidelijke behoefte aan sociaal contact bij gezinnen, wat blijkt uit de succesvolle initiatieven zoals Boekjes & Babbels en #Opladers, die ouders samenbrengen in een informele setting.
- Vaccinatievragen namen enigszins toe, mede door de mazelenuitbraak in 2024 en de veranderingen in het Rijksvaccinatieprogramma. Ouders konden goed worden geïnformeerd en indien nodig gerustgesteld met duidelijke informatie.
- Week van de Opvoeding oktober 2024:
Een breed scala aan activiteiten, georganiseerd door diverse partners, bracht ouders en kinderen samen rond thema’s zoals babymassage, voorlezen, en sensomotorisch spel. - Thuisbegeleiding: De vraag naar thuisbegeleiding oversteeg het aanbod, wat leidde tot creatieve oplossingen zoals extra K-VHT, huisbezoeken of doorschuiving naar januari 2025 of doorschuiven naar de wachtlijst van Buurtzorg Jong.
No-Show
Het aantal gemiste afspraken bleef in 2024 grotendeels gelijk. De meeste ouders komen opdagen of melden zich tijdig af. Herhaaldelijk niet verschijnen komt vooral bij een kleine, terugkerende groep voor, waarbij we actief opvolging bieden, zoals huisbezoeken.
Statushouders en Oekraïense Gezinnen
De instroom van statushouders en Oekraïense gezinnen blijft een uitdaging. Naast taalbarrières en cultuurverschillen, zoals omgang met tijd en opvoedingsnormen, vraagt ook de coördinatie van zorg extra aandacht. De samenwerking met externe partners, waaronder Vluchtelingenwerk en Sociaal Werk, is essentieel om deze gezinnen adequaat te ondersteunen. Daarnaast komt het ook regelmatig voor dat er zorg is opgestart maar dat gezinnen niet veel later weer uit de gemeente vertrokken zijn.
Casus: Laagdrempelige ondersteuning met grote impact
Een jonge moeder stond voor de volgende uitdaging. Haar baby weigerde flesvoeding, terwijl zij eigenlijk medicatie moest gaan gebruiken die niet samenging met borstvoeding. De zorgen stapelden zich op. Wat als haar kindje niet genoeg voeding binnenkreeg? En hoe kon ze zelf goed voor haar gezondheid blijven zorgen zonder de stress van een strijd rondom voeding?
Bij elk consult uitte ze haar twijfels en vragen. Onze jeugdverpleegkundige bood een luisterend oor en gaf gerichte adviezen, afgestemd op haar situatie. Regelmatig was er laagdrempelig contact: een telefonisch overleg, een huisbezoek of een extra weegmoment om haar gerust te stellen. Samen met de jeugdarts keken we niet alleen naar de groei van het kindje, maar ook naar het welzijn van de moeder zelf.
Dankzij deze continue begeleiding kreeg moeder het vertrouwen om door te gaan met borstvoeding totdat haar kindje één jaar werd, precies haar wens. Daarna kon ze op een rustige manier overstappen op haar medicatie. Achteraf gaf ze aan dat deze ondersteuning voor haar een wereld van verschil had gemaakt: zonder de betrokkenheid en het regelmatige contact met de jeugdgezondheidszorg had ze zich veel meer alleen gevoeld in haar keuzes. Ze is heel trots op wat ze heeft bereikt en dankbaar voor de ondersteuning van Yunio.