Home-Start Jaarverslag Oude IJsselstreek 2018

Home-Start: een steuntje in de rug

Vrijwilligers van Home-Start kunnen een groot verschil maken. Zij bieden gezinnen met kinderen in de leeftijd van 0 tot 14 jaar een steuntje in de rug en een luisterend oor. Vooral als het even niet zo goed gaat en men niet kan terugvallen op een netwerk of familie. Doel is om te voorkomen dat dagelijkse problemen uitgroeien tot erger. Door af en toe iets leuks te doen, de buurt te verkennen of te sparren over opvoedingsvragen, helpt de vrijwilliger het gezin op weg.

Negatieve spiraal doorbreken

Zo wordt de negatieve spiraal doorbroken, met als gevolg: verbetering van welzijn en meer ruimte voor ouders en kinderen om op positieve wijze met elkaar om te gaan. Home-Start werkt met getrainde vrijwilligers die zelf ervaring hebben als ouder of gewerkt hebben met kinderen. Zij worden geworven, getraind en begeleid door (betaalde) of professionele Home-Start coördinatoren die er ook voor zorgen dat gezinnen en verwijzers de weg naar Home-Start kunnen vinden.

Lopende koppelingen uit 2017
Nieuwe aanvragen 2018
Totaal 2018
Begroot 2018
Aalten
7
5
12
18
Berkelland
12
16
28
30
Bronckhorst
4
9
13
10
Doetinchem
12
21
33
37
Lochem
5
10
15
21
Montferland
4
7
11
21
Oost-Gelre
7
8
15
17
Oude IJsselstreek
9
11
20
19
Winterswijk
11
11
22
25
Totaal
71
98
169
198

Een luisterend oor voor jonge moeder

Een jonge, alleenstaande moeder van 21 jaar is net verhuisd, samen met haar zoontje van twee. Een nieuwe en onbekende omgeving maakt haar wat onzeker. Ook heeft ze vaak vragen over de opvoeding. Ze mist het contact met haar eigen moeder en in haar directe omgeving kan ze haar verhaal niet kwijt. Een vrijwilliger van Home-Start wordt ingezet, om een luisterend te bieden, de vragen rond de opvoeding bespreekbaar te maken en samen de buurt te verkennen. Een wandeling door de wijk staat regelmatig op het programma.

Spannende veranderingen
De moeder zit inmiddels wat beter in haar vel en staat open voor een gesprek met een jobcoach. De voorbereidingen en de zoektocht naar een passende baan maken moeder ook weer wat onzeker. Hoe ziet straks haar weekplanning eruit? Houdt ze nog tijd over voor haar zoontje? Hoe gaat ze haar huishouden plannen? Ze gaat een klein aantal uren werken en het zoontje bezoekt in die tijd een kinderdagverblijf. Iedereen moet aan de nieuwe situatie wennen. De vrijwilligster ondersteunt moeder hierin en geeft aan dat een verandering spannend kan zijn.

Koffiemomenten
Samen met de vrijwilliger krijgt moeder steeds meer grip op de nieuwe situatie. Ze leert haar collega’s beter kennen en vertelt tijdens een wandeling dat haar werk het gevoel geeft dat ze erbij mag horen. Ook op het kinderdagverblijf zijn de contacten prettig en er ontstaan spontane koffie-afspraakjes. De bezoeken van de vrijwilliger zijn niet meer wekelijks en na onderling overleg komt er een afsluiting. Contacten met collega’s krijgen voorrang en de koffiemomenten met andere moeders over de ‘peuterpuberteit’ zijn een welkome eyeopener….