Young & Kids Jaarverslag Oude IJsselstreek 2023

Young & Kids is een programma dat jonge (aanstaande) moeders ondersteunt bij het opbouwen van een zelfstandig bestaan. Gedurende zes maanden leren de deelnemers hun persoonlijke talenten kennen en ontwikkelen, gericht op het vinden van werk of het volgen van een opleiding. Het programma biedt een platform voor het delen van ervaringen over het moederschap en het opbouwen van een sociaal netwerk. De diverse onderdelen omvatten opvoedondersteuning, EHBO voor kinderen, sport en beroepsoriëntatie. Elk programma wordt op maat gemaakt, inclusief voor jonge (aanstaande) vaders, zonder lange wachtlijsten. Sinds de oprichting heeft Young & Kids meer dan 300 deelnemers begeleid.Eén van de begeleidsters is een gediplomeerde ervaringsdeskundige; 11 jaar geleden rondde zij zelf het Young & kidsprogramma succesvol af. 

“Zonder Young & Kids zou ik het gevoel hebben dat ik er alleen voor zou staan als jonge moeder. ” - deelnemende Young en Kids moeder

Samenwerkingen

Young & Kids intensiveert de samenwerking met het Graafschap College.  Zwangere of net bevallen leerlingen krijgen vanuit het Graafschap College de mogelijkheid om aan te sluiten bij het programma, op een locatie van de school.  De begeleiders investeren doorlopend om in het netwerk de zichtbaarheid en bekendheid van Young & Kids te vergroten. Bij verschillende instanties gaven zij presentaties om het programma meer onder de aandacht te brengen en om aan te geven hoe het kan bijdragen in het ondersteunen van jonge moeders. Deze netwerkbijeenkomsten hebben positief uitgepakt. De begeleiders zijn daarover verheugd, want hulp en ondersteuning voor de doelgroep van Young & Kids is heel belangrijk.
 
 

Gemeente
Aantallen 2023
Oude IJsselstreek
1
Doetinchem
8
Montferland
1
Oost Gelre
1
Rheden
1

Moeders aan het woord

“De ondersteuning betekent erg veel voor mij. Ik ben heel goed geholpen met lastige situaties waarin ik zelf niet meer goed zag hoe ik eruit moest komen. Ze helpen met kijken wat er nodig is voor een goede toekomst voor mij en mijn kind. En als ik daar iets in wil, dan kan ik het aangeven en helpen ze mij daarbij.”

“Wat ik vooral nodig had was structuur. Ik zat op een gegeven moment alleen maar thuis met mijn kindje. Door mijn deelname aan het project kreeg ik meer sociale contacten en structuur. Als ik vragen had over de opvoeding van mijn kindje kon ik deze stellen in de groep.”

“Op persoonlijk vlak ben ik erg gegroeid door de gesprekken die ik hier heb gevoerd. Mijn studie heb ik weer opgepakt. Er is meer dan alleen maar moeder zijn.”

“Zonder de ondersteuning zou ik eigenwijs verder gaan met mijn leventje en doen alsof alles goed gaat. Hier kijken ze door je masker heen.”