Steunpunt Mantelzorg Oude IJsselstreek Maatschappelijk dienstverlening Sensire Oude IJsselstreek 2020

Enerverend eerste jaar voor Steunpunt Mantelzorg

Per januari 2020 is mantelzorgondersteuning voor de inwoners van de gemeente Oude IJsselstreek ondergebracht bij Sensire/Yunio. Steunpunt Mantelzorg is er voor iedereen die als partner, kind, familielid, vriend(in), vrijwilliger of andere bekende zorgt voor een naaste. De focus van Steunpunt Mantelzorg ligt bij informatie, ondersteuning en preventie van overbelasting. We hebben dit eerste jaar met de coronaturbulentie op enerverende wijze doorgemaakt.

De impact van corona

In maart, tijdens de eerste lockdown, hebben we alle bij ons bekende (300) mantelzorgers opgebeld met de vraag hoe het met hen ging. We deden dit in samenwerking met het maatschappelijk werk en het sociaal werk. Dit heeft veel mooie gesprekken opgeleverd. We kregen warme reacties en leerden wat de behoefte is van de mantelzorger in Oude IJsselstreek. Een prachtige start van de opdracht zoals wij die hebben gekregen en ons hebben gesteld. 

Vervolgens zijn we in juni in actie gekomen voor de jonge mantelzorgers, tijdens de Week van de Jonge Mantelzorger. Een week waarin extra aandacht is voor jongeren van 6 tot 25 jaar die op een of andere wijze voor iemand zorgen en mantelzorger zijn. Het was hartverwarmend hoe blij deze jonge mantelzorgers reageerden toen wij als coördinatoren Steunpunt Mantelzorg voor de deur stonden om een informatiepakketje met een leuke attentie af te geven. Coronaproof natuurlijk, want ook toen waren er nog maatregelen van kracht. 

Het najaar liet wat meer ruimte zien, waardoor we besloten de al lang geplande training ‘Omgaan met dementie’ te organiseren voor mantelzorgers die hiermee te maken hebben. Deze training werd enthousiast ontvangen. De training is live van start gegaan maar moest helaas na één bijeenkomst worden gestopt omdat de coronabesmettingen in het land weer oplaaiden. We hopen op betere tijden en zodra het kan, wordt de training hervat. In oktober konden we wel de online training ‘Mantelzorg werkt!’ aanbieden. Op 10 november, de Dag van de Mantelzorg, hebben we alle mantelzorgers een attentie gestuurd. Dit is erg positief ontvangen. 

Kortom, wij kijken terug op een innovatief, ontdekkend en dankbaar jaar, ondanks corona. We kijken uit naar de verdere ontwikkeling van het Steunpunt en de nieuwe activiteiten in 2021!

De heer en mevrouw Spiegelenberg, klant Sensire. De heer Spiegelenberg is mantelzorger voor zijn vrouw.

Succesvolle online training ‘Mantelzorg werkt!’

Preventie is heel belangrijk. We zijn dan ook blij dat we in oktober online toch een training konden aanbieden. In de training ‘Mantelzorg werkt!’ kregen werkende mantelzorgers tips en trucs om overbelasting te voorkomen. De deelnemers gingen online aan de slag met belastbaarheid en belasting, hoe is het om zorg te geven aan een naaste, wet- en regelgeving als werkende en hoe je het kunt regelen met je werkgever. Een zeer succesvolle, interactieve training, die erg positief werd ontvangen door de deelnemers. “De training vond ik passend en volledig, ik kan verder met de handvatten en tips”, aldus een van de deelnemers.

Attentie voor mantelzorgers positief ontvangen

Steunpunt Mantelzorg wil de mantelzorger graag steunen in haar taken. De Dag van de Mantelzorg, op 10 november, was hét moment om de mantelzorger in het zonnetje te zetten. De coronamaatregelen waren nog van kracht en na veel afstemming hebben we besloten om alle mantelzorgers een pakketje met zelfzorgattenties te sturen, zoals lekkere zeep, bodylotion en andere snuisterijen. Een hart onder de riem voor het onmisbare werk dat de mantelzorger verricht. Een greep uit de hartverwarmende reacties.

“Bedankt voor de attentie, een leuke verrassing, ook namens mijn zus, mevr. W.”

“Wat een verrassing toen ik thuis kwam en het pakketje zag liggen... Wat een mooie kaart van jullie met lieve woorden... En de leuke combinatie van bruikbare spulletjes om gezond te blijven. Werkelijk fantastisch! Nogmaals mijn hartelijke dank! Ik waardeer dit enorm!”

“Ik vond net jullie kadootje in mijn brievenbus! Echt een verrassing! En ook met zoveel zorg ingepakt en samengesteld! Ik waardeer het heel erg! Hartelijk bedankt!”

“Blij verrast werd ik vanmorgen met een cadeautje voor de mantelzorger. Leuk om het uit te pakken en te genieten van de mooie kleine dingetjes (die ‘t um doen).”

“Hierbij wil ik het steunpunt Mantelzorg Oude IJsselstreek Sensire hartelijk bedanken voor het leuke kadootje dat ik als mantelzorger mocht ontvangen.”

“Nog bedankt voor de leuke attentie die ik heb ontvangen, erg leuk en attent.”