Digitalisering en innovatie Jaarverslag Aalten 2024

Data, digitalisering en innovatie

Data, digitalisering en innovatie spelen een cruciale rol in het verbeteren van de kwaliteit en efficiëntie van de zorg binnen Yunio en naar de toekomst. Deze ontwikkelingen ondersteunen zowel professionals als ouders op het gebied van signalering en preventie, maatwerk, efficiëntie en toegankelijkheid, inzicht en communicatie. In 2024 zijn belangrijke stappen gezet om deze thema’s verder te ontwikkelen.

 

Implementatie van het ouderdossier

Naast het bestaande kinddossier is in 2024 het ouderdossier geïmplementeerd. Dit zorgt ervoor dat gegevens van, vooralsnog alleen de moeder, niet langer in het kinddossier worden vastgelegd, maar in een apart ouderdossier. De invoering hiervan was een bewuste ethische keuze om persoonlijke gegevens van ouder en kind in een eigen dossier vast te kunnen leggen. In samenwerking met de softwareleverancier is een pilot uitgevoerd om tot een werkbaar ouderdossier te komen. In 2025 zal dit verder worden doorontwikkeld.

Zowel het ouder- als het kinddossier worden continu verbeterd op basis van input van professionals en applicatiebeheerders. Yunio werkt daarnaast samen met andere JGZ-organisaties om invloed uit te oefenen op de doorontwikkeling van het systeem. Ook op landelijk niveau is er samenwerking met ketenpartners zoals TNO, NCJ, Sensire en andere inhoudelijke experts, zodat de organisatie blijft aansluiten bij maatschappelijke en sectorale ontwikkelingen.

 

Ontwikkelingen naar ’voor ieder kind een route’

De visie van Yunio en de richtlijn Landelijk Professioneel Kader (LPK) die bewegen naar ‘voor ieder kind een route’, vragen om ondersteuning door data, innovatie en digitalisering. Daarom is in 2024 een start gemaakt met het ‘digitaal gesprek’. Via een portal in het kinddossier kunnen ouders vragen stellen aan professionals. De eerste resultaten zijn positief: ouders beschikken over één digitale contactplek, professionals zijn op één centraal kanaal bereikbaar en dit initiatief vormt een eerste stap naar het digitale platform dat Yunio in 2035 wil realiseren. Dit platform moet zorg toegankelijk maken op plekken waar ouders en kind zijn; zowel online als offline.

Daarnaast zijn in 2024 diverse webinars georganiseerd om kennis en informatie te delen met grotere groepen ouders. Deze sessies, soms in samenwerking met collega-organisaties binnen de JGZ, behandelt thema’s zoals ‘De emoties van het jonge kind’, ‘Voorbereiden op het ouderschap’ en ‘Opvoeden in de digitale wereld’. Per uitzending kan het webinar rekenen op 100 tot 250 live kijkers, en blijven de webinars ook on-demand beschikbaar.  Bovendien is Yunio een zelfstandige partner geworden van de Groeigids, een platform waar ouders betrouwbare opvoedinformatie kunnen vinden, beheerd door JGZ-professionals.

Digitale fitheid van professionals

Digitalisering en innovatie zijn niet alleen van belang voor ouders, maar ook voor de professionals binnen Yunio. Om digitale middelen efficiënt in te zetten, is een bepaalde mate van digitale fitheid vereist. In 2024 zijn scholingen en individuele begeleidingssessies georganiseerd om medewerkers hierin te ondersteunen. Daarnaast is de visie op digitale fitheid doorontwikkeld, die in 2025 zal worden geïmplementeerd. Dit draagt bij aan werkgemak, werkgeluk en een hogere kwaliteit van zorg, zowel offline als online. Ook stelt het professionals in staat ouders beter te begeleiden in een steeds digitalere JGZ-omgeving.

Datagedreven werken en registratiesystemen

In 2024 is een nieuw registratiesysteem voor maatwerkproducten geïmplementeerd. Dit heeft diverse voordelen opgeleverd, zoals verbeterd inzicht, gemakkelijker en autonomer rapporteren en verantwoorden, en een flexibelere inrichting van het systeem. Hierdoor wordt het systeem een waardevoller hulpmiddel voor professionals, cliënten en gemeenten.

Meer datagedreven werken is een belangrijke behoefte binnen Yunio. In 2024 zijn hierin de eerste stappen gezet binnen de JGZ, door een datagedreven werkwijze te introduceren, een opzet te maken voor dashboarding en een visie op datagedreven werken te ontwikkelen. Voor de maatwerkproducten zoals Home-Start, InHuis Steungezinnen en Kindertaalcoach, is dashboarding al volledig ingericht en geïmplementeerd, waardoor collega’s zowel hun operationele werkzaamheden als strategische inzichten kunnen monitoren en analyseren.