InHuis Steungezinnen Jaarverslag Aalten 2024

INHUIS STEUNGEZINNEN

In 2024 mogen we terugkijken op een jaar van groei. Het afgelopen jaar hebben we maar liefst 34 koppelingen kunnen realiseren, een mooie toename ten opzichte van de 28 koppelingen in 2023. Deze groei toont aan dat InHuis Steungezinnen steeds meer gezinnen en verwijzers weet te bereiken, wat een directe weerspiegeling is van de inspanningen die we in de afgelopen jaren hebben gedaan op het gebied van werving. We zien nu dat we de vruchten plukken van deze inzet. Daarnaast merken we een toenemende diversiteit in de verwijzers die ons weten te vinden, wat onze impact vergroot.

Samenwerking maatwerkproducten Yunio
In 2024 is intensief samengewerkt met de andere maatwerkproducten van Yunio, waaronder Home-Start, #Opladers en Kindertaalcoach. Gezamenlijk zijn wervingsinspanningen opgepakt binnen verschillende gemeenten en zijn regelmatig gezamenlijke huisbezoeken afgelegd bij nieuwe vrijwilligers. Door deze samenwerking wordt een traject geboden dat optimaal aansluit bij de talenten en mogelijkheden van elke vrijwilliger.

Ontwikkelingen
De complexiteit van de problematiek binnen vraaggezinnen neemt toe, wat een bredere maatschappelijke ontwikkeling weerspiegelt. Dit maakt het vinden van geschikte steungezinnen uitdagender en vraagt om extra tijd, inzet en begeleiding. Desondanks blijft maatwerk centraal staan, en is er trots op de waardevolle trajecten die in 2024 zijn gerealiseerd.

Daarnaast is een toename zichtbaar in het aantal aanmeldingen van vraaggezinnen met een migratieachtergrond, wat bijdraagt aan een grotere diversiteit binnen de ondersteuningstrajecten.

Waardering van onze vrijwilligers
Vrijwilligers vormen de kern van InHuis Steungezinnen. Hun inzet is essentieel voor het succes van de trajecten. Daarom is er in 2024 op meerdere momenten stilgestaan bij hun bijdrage. Op de Dag van de Vrijwilliger en met Pasen zijn zij verrast met een attentie. Ook ontvangen vrijwilligers een kaart bij de afronding van een traject of bij bijzondere gebeurtenissen. Daarnaast is hen een kerstattentie aangeboden en waren zij welkom bij de nieuwjaarsborrel.
Naast materiële waardering is ook scholing een belangrijk onderdeel van de ondersteuning van vrijwilligers. In 2024 werd een themabijeenkomst georganiseerd over cultuursensitiviteit en trauma.

Werving en sociale media
Sociale media spelen een steeds grotere rol in de werving van nieuwe vrijwilligers. In 2024 zijn hierin stappen gezet en voor de komende periode wordt verdere professionalisering nagestreefd.
De zichtbaarheid is vergroot door deelname aan verschillende vrijwilligersmarkten, waarbij het unieke aanbod van InHuis Steungezinnen de aandacht trok van mensen die een betekenisvolle bijdrage willen leveren aan de ontwikkeling van kinderen.
Samen met andere vrijwilligersprojecten van Yunio zijn tweemaal inloopmomenten georganiseerd voor nieuwe vrijwilligers, wat vijf nieuwe steungezinnen opleverde. Dit initiatief zal in 2025 worden voortgezet. Daarnaast wordt samengewerkt met pleegzorg aan gezamenlijke wervingsacties, waaronder presentaties en deelname aan de Week van de Pleegzorg.

Informeren van betrokkenen
Om vraaggezinnen, steungezinnen en netwerkpartners op de hoogte te houden van ontwikkelingen binnen InHuis Steungezinnen, wordt meerdere keren per jaar een nieuwsbrief verstuurd.

Bonus opa en oma
In 2024 is gestart met een samenwerking met Sensire om bonus opa’s en oma’s te werven. Tot op heden heeft dit echter niet het gewenste resultaat opgeleverd. Mogelijk sluit de doelgroep binnen Sensire niet goed aan bij de vraag naar steunouders. De samenwerking wordt geëvalueerd om te bepalen welke vervolgstappen passend zijn.

 

Voorbeeld uit de praktijk

Bij een familie stapelen de zorgen zich op. De oudste zoon heeft een beperking, waardoor het dagelijks leven al intensief is. Wanneer bij moeder Long Covid wordt vastgesteld, wordt de situatie nog zwaarder. Vader neemt naast zijn fulltime baan steeds meer zorgtaken op zich, maar de balans is moeilijk te behouden. Met hulp uit hun netwerk lukt het nét om alles draaiende te houden.

Wanneer ook de vader te maken krijgt met een medisch incident, valt alle praktische zorg op anderen. Het gezin zit met de handen in het haar. De betrokken hulpverlening schakelt InHuis Steungezinnen in om mee te denken over een oplossing.

Binnen een week wordt hun jongste dochter gekoppeld aan een warm steungezin in de buurt. Dit gezin haalt haar na school op, waar ze kan spelen met de kinderen van het steungezin. Samen eten ze, waarna ze weer thuisgebracht wordt. Voor de ouders betekent dit een stukje verlichting in een zware periode, voor hun dochter een onbezorgde middag vol plezier. Het contact blijft, ook na vaders herstel. Zo ontstaat er niet alleen steun in moeilijke tijden, maar ook een waardevolle, blijvende band.

““Het steungezin is een lot uit de loterij.” ” - Reactie van vraaggezinnen
““Het loopt zoals het bedacht is, denk ik… ouders ontlast en blij, dochter blij, wij blij, en goed contact onderling.” ” - Reactie Steungezin
““Waar haal je die prachtige mensen vandaan, die vanuit zo'n warm hart klaar willen staan voor mijn cliënt?” ” - Reactie verwijzer
Verwijzers naar InHuis Steungezinnen in 2024 in Aalten

Hieronder zie je de verdeling in percentages verwijzers naar InHuis Steungezinnen in de gemeente.

  •  JGZ
  •  Gemeente/Sociaal-/Ondersteunings team
  •  Thuisbegeleiding
  •  Andere organisatie (Leger des Heils, gezinscoach, Klimmendaal)
  •  Jeugdbescherming
  •  AMW
  •  Opladers
  •  Onbekend/eigen initiatief
Leeftijdscategorieën kinderen van de vraaggezinnen in Aalten
  •  0-4 jaar
  •  5-12 jaar
  •  13-18 jaar
Aantal matches per gemeente

Hieronder zie je het aantal matches per gemeente in 2023 en 2024. 

  •  2023
  •  2024