Kortdurende Video HomeTraining Jaarverslag Aalten 2024

Kortdurende Video HomeTraining

Yunio biedt met de kortdurende Video hometraining ondersteuning aan ouders van baby's, peuters en kleuters die het lastig vinden om hun kind goed te begrijpen. Dit evidence-based programma omvat opnames van alledaagse interacties tussen ouder en kind die samen met ouders bekeken en besproken worden door een speciaal opgeleide K- VHT jeugdverpleegkundige of thuisbegeleider. Het doel is om ouders inzicht te geven in de behoeften en signalen van hun kinderen en positieve interacties te bevorderen. Het K-VHT team, bestaande uit zeventien opgeleide professionals, heeft in 2024 ruim honderd gezinnen in de Achterhoek ondersteund. Door het analyseren van de beelden en het begeleiden van ouders bij het interpreteren van de signalen van hun kinderen, draagt het programma bij aan het bevorderen van ouder-kind relatie en het oplossen van uitdagingen in het ouderschap.

De K-VHT is goed ingebed in de werkwijze van Yunio en droeg ook in 2024 weer bij aan nieuwe inzichten voor ouders en ondersteuning in het ouderschap en het opvoedschap.

 

Pilots K-VHT bij VVE Indicatie

In 2024 zijn in de gemeenten Doetinchem, Montferland, Lochem en Winterswijk pilots uitgevoerd rondom de inzet van beeldopnamen bij kinderen met een VVE-indicatie (Voor- en Vroegschoolse Educatie). In de gemeente Aalten is deze aanpak verder ontwikkeld tot een maatwerktraject. Binnen het werkgebied van Yunio hebben in 2024 meer dan 150 gezinnen een VVE-huisbezoek met beeldopnamen ontvangen, uitgevoerd door 24 speciaal opgeleide jeugdverpleegkundigen. De pilots worden in 2025 voortgezet. 

Daarnaast heeft de gemeente Lochem ervoor gekozen om extra aandacht te besteden aan jonge ouders binnen het programma Kansrijke Start. In dit kader zijn in 2024 95 gezinnen met een eerste of volgend kind thuis bezocht door een speciaal hiervoor opgeleide jeugdverpleegkundige. Tijdens deze huisbezoeken werden de reguliere werkzaamheden uitgevoerd die normaal op het consultatiebureau plaatsvinden. Daarnaast werd een verschoningsmoment gefilmd, waarbij beide ouders – waar mogelijk – betrokken werden bij de terugkoppeling van de beelden.

De focus lag hierbij op het herkennen en versterken van positieve contactmomenten tussen ouder en kind. Ouders kregen inzicht in de initiatieven die baby’s van twee maanden al nemen om contact te maken, wat bijdraagt aan de vroege spraak- en taalontwikkeling en een goede hechting. Tevens werd op deze manier het zelfvertrouwen van ouders in hun rol bekrachtigd.

Hieronder volgen enkele reacties van ouders:

“Bijzonder om te zien hoe je bepaalde signalen soms mist, maar deze terug ziet op beeld.” -
“Dat je al veel meer interactie hebt met de pasgeboren baby dan je erg in hebt. Veel praten en alles benoemen is erg belangrijk.” -
“Dat je het moment van verschonen als een moment kunt nemen om je kindje aandacht te geven en een band op te bouwen. Ook zijn we ons nu meer bewust van het feit dat ons kindje nu al met ons probeert te communiceren” -
“De band te zien tussen ouder en kind” -